„Klubrádió
A lényeg

Július 23-án lesz a Budapest Pride

21/01/2022 16:47

| Szerző: Klubrádió

A 27. Budapest Pride-ot július 23-án tartják, a felvonulás szlogenje pedig a „Vedd vissza a jövőd” - jelentették be az esemény szervezői a Kossuth téren. "Velünk kell vonulnia mindenkinek, aki egy olyan demokratikus országban szeretne élni, ahol minden leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer ember szabadon és biztonságban élhet, az állam nem szól bele az emberek magánéletébe" – mondta Hegedűs Máté, a Budapest Pride szóvivője.

Kifeszítettek egy 1994-ben Gilbert Baker által készített 30 méteres szivárványzászlót is, amelyet az Európai Pride Szervezők Szövetsége - EPOA - a Budapest Pride és a magyar LMBTQ közösség támogatásának jeléül hozta magával.

„Velünk kell vonulnia mindenkinek, aki egy olyan demokratikus országban szeretne élni, ahol minden leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer ember szabadon és biztonságban élhet, az állam nem szól bele az emberek magánéletébe, végre szabad a párválasztás, szabad a házasság, szabad a családalapítás, szabad az oktatás, szabad az önkifejezés és szabad a nevünk és a bejegyzett nemünk feletti önrendelkezés is” – mondta el Hegedűs Máté, a Budapest Pride sajtószóvivője.

Kristine Garina, az EPOA elnöke elmondta, hogy a szövetségük szolidaritást vállal a Budapest Pride-dal, és minden egyes magyar LMBTQ emberrel. Arról is beszélt, hogy „LMBTQ személyek mindenhol léteznek. Lehetnek a szomszédaitok, kollégáitok, barátaitok, iskolatársaitok és családtagjaitok. Ők is egyenjogúak és ugyanazt a tiszteletet és megbecsülést érdemlik, mint mindenki más.”

A felvonuláshoz kapcsolódó fesztivált június 24. és július 24. között rendezik. (Gilbert Baker amerikai művész, melegjogi aktivista alkotta meg a szivárványos zászlót 1978-ban.)

(forrás: 444, Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)