„Zajlik
A lényeg

Kálmán Olga kapott egyfajta választ arra, miért volt ott Mészáros és Várkonyi Orbán eskütételén

2/06/2022 13:31

| Szerző: Klubrádió

Kálmán Olga, a DK képviselője kérdést intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz, a többi között azt akarta megtudni, hogy miért volt ott az eskütételén Mészáros Lőrinc vállalkozó, a régi barát, és felesége, Várkonyi Andrea tévés személyiség. Végül nem Orbán, nem is Rogán Antal kabinetminiszter, hanem Dömötör Csaba államtitkár válaszolt, és a hagyományokra hivatkozott.

„Kinek a meghívására és miért lehetett jelen Mészáros Lőrinc az Ön miniszterelnöki eskütételén?” Ezt kérdezte Orbán Viktortól a Demokratikus Koalíció képviselője, Kálmán Olga.

A 24.hu beszámolója szerint Orbán Viktor nem válaszolt, Rogán Antal kabinetminiszter sem, helyettük Dömötör Csaba államtitkár reagált, mégpedig így: „A miniszterelnöki eskütételen és az ahhoz kapcsolódó rendezvényeken a hagyományoknak megfelelően meghívott vendégek széles köre vett részt. Részt vettek többek között ismert közéleti szereplők, a kulturális és tudományos élet jeles képviselői, a hazai nagyvállalatok vezetői, a történelmi egyházak vezetői, mint ahogy a diplomáciai testületek tagjai is”.

Kálmán Olga egyébként hét kérdést tett fel a miniszterelnöknek:

  1. Kinek a vendégeként lehetett jelen Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea a miniszterelnök-választáson és a miniszterelnöki eskütételen?
  2. Mi indokolta a házaspár meghívását?
  3. A fentebb ismertetett adatok fényében nem érzi-e aggályosnak Mészáros úr önhöz és kormányához fűződő amúgy is közismerten bizalmas kapcsolata ilyen módon történő külön hangsúlyozását?
  4. Egyáltalán mit keres egy közjogi eseményen a legtöbb állami megbízást és közpénzt elnyelő vállalkozó?
  5. Nem feltételezhető-e, hogy e gesztus az Európai Bizottság számára azt az üzenetet közvetíti, hogy a magyar kormánynak nem áll szándékában az uniós források kifogásolt kezelésében és elosztásában bármiféle változtatást végrehajtani?
  6. Remélhető-e, hogy az effajta üzenet segíti a megindított eljárás mielőbbi és minél kedvezőbb kimenetelű lezárását, hogy a költségvetés hozzájuthasson azokhoz az uniós forrásokhoz, amelyeket a jelenlegi kétségbeejtő helyzetben nélkülözni kénytelen?
  7. 7. Bölcs és a magyar gazdaság szempontjából előremutató politikának tartja-e az efféle provokációt?