„Vásároljon
A lényeg

Karácsony: Bemondják a BKK járatain, hogy a kormány bliccel

25/11/2021 18:03

| Szerző: Klubrádió

Karácsony Gergely főpolgármester szerint „a kormány bliccel”, mert nem utalja a fővárosnak a budapesti tömegközlekedés finanszírozásának rá eső, 12 milliárdos forintos részét. A főváros nem tudja összekaparni ezt az összeget, ezért követelik, hogy a kormány adja oda ezt a pénzt. Addig, amíg nem történik meg, a BKK járatain be fogják mondani, hogy a kormány bliccel, és ha még mindig nem jön a pénz, a főpolgármester nem tartja kizártnak, hogy korlátozzák a közösségi közlekedést valamilyen módon.

A napokban szóba került, hogy leállhat a fővárosi tömegközlekedés, mert a kormány nem utalta át a finanszírozás rá eső, 12 milliárdos forintos részét. Ez a közeljövőben nem lesz így, de nem vették le teljesen a napirendről – derült ki Karácsony Gergely és több ellenzéki politikus közös sajtótájékoztatóján csütörtökön. 

A főpolgármester a miniszterelnök hivatalánál, a Karmelita kolostornál tartott eseményen a Telex beszámolója szerint azzal kezdte: az általános európai finanszírozási gyakorlat szerint a közösségi közlekedési cégek működési költségeit egyharmad-egyharmad-egyharmad arányban állja a kormány, az adott nagyváros és az utazóközönség. Korábban hasonló is volt a finanszírozási arány, ám az elmúlt években a kormányzati támogatás lecsökkent 12 milliárd forintra – tette hozzá.

„De ez se érkezett meg, hiába költségvetési törvény, hiába miniszterelnöki ígéretek, még a támogatási szerződés tervezetét se küldték el” – jelentette ki Karácsony Gergely. Reagált Palkovics László innovációs és technológiai miniszter közleményére is, amely szerint csak Karácsony aláírása hiányzik ahhoz, hogy a BKV megkapja a 12 milliárdot az államtól: szerinte Palkovics hazudik, nincs dokumentum se, amit alá lehetne írni. Jelezte: azért hoztak el egy jelképes pótdíjelismervényt, mert a kormány bliccel.

Karácsony közölte: a főváros nem tudja összekaparni a hiányzó 12 milliárdot, ezért követelik, hogy a kormány adja oda ezt a pénzt. Addig, amíg ez nem történik meg, a BKK járatain be fogják mondani, hogy a kormány bliccel, és ha még mindig nem jön a pénz, a főpolgármester nem tartja kizártnak, hogy korlátozzák a közösségi közlekedést valamilyen módon. Végül reményét fejezte ki, hogy ha sokat verik a tamtamot, akkor a kormány fizetni fog.

A beszéd után – írja a Telex – ellenzéki képviselők (és képviselőjelöltek) „Itt a csekk, lehet befizetni!” felkiáltással megpróbálták a nagy méretű, 12 milliárdos pótdíjelismervényt kézbesíteni a kormánynak. Azonban fennakadtak az épület udvarát körülvevő alumíniumkordonon (aminek például Dísz tér felé eső része előző nap még nem volt felállítva) és az azt támasztó rendőrökön. Akik közölték, hogy jogosultság nélkül senki nem léphet be a kordon mögé, mire az ellenzékiek azt üzenték, hogy „nagy szeretettel várják Orbán Viktort, de 12 milliárddal jöjjön ki”. Végül a pótdíjelismervényt gyorskötözővel felrögzítették a kordonra.

Az ITM újabb közleményben reagált, a minisztérium szerint Karácsony Gergely rossz helyre ment, „jutalékot a Városházán osztanak”. Közölték: a kormány azonnal kifizeti a 12 milliárd forintot, amint a főváros aláírja az agglomerációs együttműködési megállapodásokat, reagált az eseményre az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményben. Azt nem részletezték, hogy mi köze az agglomerációs együttműködési megállapodásoknak az éves tömegközlekedési támogatáshoz.