„Zajlik
A lényeg

Lezárult a tárgyalási folyamat Varsó és az Európai Bizottság között

27/05/2022 09:08

| Szerző: Klubrádió

A lengyel szejm megszavazta csütörtök este azt a tervezetet, amely a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának Brüsszel által szorgalmazott megszüntetését irányozza elő, és amely utat nyit a lengyel helyreállítási terv brüsszeli jóváhagyásához, írja az MTI.

Az Andrzej Duda elnök által benyújtott tervezet alapján a szenátus elő kerülő új előírások értelmében a kamara tagjai választhatnak majd, hogy a legfelsőbb bíróság más kamarájában folytatják munkájukat, vagy nyugállományba vonulnak. Egyúttal a legfelsőbb bíróságnál létrehoznának egy új, a szakmai felelősség ügyeivel foglalkozó kamarát, amelynek 11 bíráját az államfő jelölné ki a korábban sorsolással az összes legfelsőbb bírósági tag közül kiválasztott 33-fős csoportból. A változtatások célja az volt, hogy olyan eszközt adjanak a varsói kormány kezébe, amely elősegítené az Európai Bizottsággal a fegyelmi kamara ügyében is folytatott jogállamisági vita rendezését, valamint a koronavírus-járvány utáni lengyel helyreállítási terv brüsszeli jóváhagyásátírja a 444.hu.

Ukrajnai háború - Nemzetközi adományozó konferencia
Varsó, 2022. május 5. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Ukrajna megsegítése céljából rendezett nemzetközi adományozó konferenciára érkezik Varsóban 2022. május 5-én. MTI/EPA-PAP/Rafal Guz
Fotó: Rafal Guz
 

A bizottság azt várta el, hogy a 23,9 milliárd euró értékű vissza nem térítendő támogatást és 11,5 milliárd euró kölcsön lehívását célzó lengyel helyreállítási terv mérföldkövei közé tartozzon a fegyelmi kamara megszüntetése, a bírói fegyelmi rendszer megreformálása, valamint a jogtalanul elbocsátott bírák újbóli alkalmazása.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a csütörtöki parlamenti vita során megerősítette a korábbi értesüléseket, melyek szerint a mérföldkövek elfogadásával lezárult a tárgyalási folyamat Varsó és az Európai Bizottság között, az erről szóló megállapodást pedig június 2-án Varsóban írják alá Ursula von der Leyen látogatásakor.