„Zajlik
A lényeg

Ma megválasztják Orbán Viktort miniszterelnöknek

16/05/2022 07:52

Ma lép hivatalba Orbán Viktor, a parlament szavaz róla. A képviselők ötödik alkalommal választják meg Orbánt Magyarország miniszterelnökévé.

A napirend szerint az ülés napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd a tervek szerint az azonnali kérdések és válaszok órájával folytatódik, így a miniszterelnök-választást délután fél háromkor tarthatják meg. A döntéshez a 199 országgyűlési képviselő több mint felének igen szavazatára van szükség.

Ezután a régi-új kormányfő leteszi az esküt és beszédet mond.

A Népszava szerint ezután a bizottságoké lesz a főszerep. A leendő miniszterekre ugyanis több meghallgatás vár, a bizottságokban a tagok kérdéseket tehetnek fel nekik, és döntenek alkalmasságukról.

A bizottságok egy részéről még mindig nem döntöttek, a tisztségek betöltéséről Kövér László kénye-kedve szerint dönt. Például a népjóléti bizottság vezetésére jelölt ellenzéki képviselőt, Varju Lászlót indoklás nélkül lehúzta, és Selmeczi Gabriellának adta.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Budapest, 2022. május 9. Varju László, a DK képviselője napirend után szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 9-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd
 

 

A kulturális bizottság egyik alelnöki posztjáról sem döntöttek még, amelyre a Demokratikus Koalíció Gréczy Zsoltot jelölte, de "nem tudni, valaha is megkaphatja-e a tisztséget" - írja a lap.

Arató Gergely pedig jegyző nem lehet, Hadházy Ákos esetében pedig még a képviselői eskütétel ideje is kérdéses. Neki egyelőre nem adott időpontot Kövér László arra, mikor tehet esküt és mikortól gyakorolhatja képviselői jogait.