„Zajlik
A lényeg

Magyar-belarusz katonai-politikai megbeszélést tartottak, Lukasenka védelmi minisztériuma számolt be róla

3/06/2022 13:22

| Szerző: Klubrádió

A magyar és a belarusz védelmi minisztériumok képviselői megvitatták a kelet-európai katonai-politikai helyzetet - jelentette csütörtökön a belarusz állami hírügynökség. Az Európai Unió álláspontja szerint az Aljakszandr Lukasenka elnök vezette Belarusz támogatja Oroszország katonai agresszióját

A belarusz védelmi minisztérium közlése alapján az állami hírügynökség arról számolt be, hogy a nemzetközi katonai együttműködésért felelős osztály vezetője, Valerij Revenko ezredes találkozott a magyar nagykövetség katonai attaséjával, Zákány László ezredessel – ismerteti a 444.

A hír szerint a megbeszélés témája a „belarusz-magyar viszony volt a katonai szférában”, a felek pedig „megosztották egymással a nézeteiket a kelet-európai katonai-politikai helyzetről”.

Az európai uniós álláspont szerint az Aljakszandr Lukasenka elnök vezette Belarusz támogatja Oroszország katonai agresszióját azzal, hogy megengedi az orosz hadseregnek, hogy a területéről rakétákat lőjenek ki Ukrajnára, valamint átengedi az orosz nehézfegyvereket és az orosz légierőt. Az EU ezért március elején szankciókat vetett ki 22 magas rangú belarusz katonai vezetővel szemben. 

(Kiemelt kép: MTI/AP/BelTA/Sergei Shelega)