„Klubrádió

Május 23.: Pünkösd és a Teknősök Világnapja

23/05/2021 07:29

| Szerző: Klubrádió

Ma van Pünkösdvasárnap, és május 23-án ünnepeljük a teknősöket is.

A húsvét és a karácsony után a harmadik legnagyobb keresztény ünnep a pünkösd, nevét a görög pentékoszté (ötven) szóból kapta. Mozgóünnepről lévén szó, pontos dátuma évről évre változik, ugyanis húsvéthoz kötik a megünneplését, a 7. vasárnapon és másnap - innen jön az ötvenre való utalás, hiszen ez pont 50 nap.

Pünkösdkor a Szentlélek kiáradását ünneplik a keresztények. A Szentlélek ezen a napon áradt ki Jézus tanítványaira, az apostolokra, és ezzel a napot új tartalommal töltötte meg a keresztények számára.

2000 óta május 23-án tartják a Teknősök Világnapját is. A kiemelt nap célja, hogy felhívja a figyelmet a teknősökre, valamint növelje a teknősökkel és teknősökkel kapcsolatos ismereteket és tiszteletet, és ösztönözze az embereket a túlélésük és gyarapodásuk érdekében tett lépésekre. A Teknősök Világnapját világszerte sokféleképpen ünneplik, beöltözéssel vagy a zöld nyári ruhák viselésétől kezdve az autópályákon kifogott teknősök megmentésén át a kutatási tevékenységekig. A világnap alkalmából készült tantervek és kézműves projektek a teknősökről szóló tanórákon való tanítást is ösztönzik.