„Zajlik
A lényeg

Meghalt Maggie Smith angol színésznő

27/09/2024 16:10

| Szerző: Klubrádió

A kétszeres Oscar-díjas színésznő, akit a Harry Potter-filmekből és a Downton Abbey-ből is ismerhetnek, 89 éves volt.

A brit színpad és a filmvászon legendája pályafutása során két Oscar-díjat nyert – 1970-ben a Miss Jean Brodie virágzása, 1979-ben pedig a Kaliforniai lakosztály című filmért. További négy jelölése volt, és nyolc Bafta-díjat kapott.

A családja által kiadott közleményben az áll: „Békésen hunyt el a kórházban ma kora reggel, szeptember 27-én, pénteken. Zárkózott ember volt, a végén a barátai és a családja volt vele. Két fiút és öt szerető unokát hagyott hátra, akiket lesújtott rendkívüli édesanyjuk és nagymamájuk elvesztése.

Köszönjük a kedves üzeneteket és a támogatást, és kérjük, hogy ezekben az időkben tartsák tiszteletben a magánéletünket.”

Az 1934-ben született Maggie Smith pályafutása nyolc évtizedet ölelt fel, és már korán elismerték tehetségét, amikor 1958-ban megkapta első Bafta-jelölését a Nowhere to Go című filmjéért.

A '60-as évek elején Laurence Olivier invitálta a National Theatre-be, ahol például Desdemona szerepét is eljátszotta az Othellóban. Két évvel később film is készült belőle, Smith-t pedig jelölték első Oscar-díjára.

A színésznő további emlékezetes szerepei közé tartozott az 1985-ös Egy szoba kilátással című film, amelyben Charlotte Barlett gardedámot alakította, aki Helen Bonham Carter Lucy Honeychurch-jét kísérte el Olaszországba. A szerepért újabb Oscar-jelölést és egy Bafta-díjat kapott.

Utolsó szerepei közé tartozott a 2023-as A csodák útján, amely egy dublini nőkből álló csoportot követ, akik zarándoklatra indulnak a franciaországi Lourdes városába, ebben Kathy Bates és Laura Linney mellett szerepelt.

Ő játszotta Minerva McGalagony professzort a Harry Potter-filmekben, és Violet Crawley-t, Grantham grófnőjét a Downton Abbey-ben.

(via BBC)