„Zajlik
A lényeg

Meghosszabbítaná a kamatstopot az MNB

13/05/2022 09:43

| Szerző: Klubrádió

A világgazdaságot alakító hatások fokozatosan gyűrűznek be a fogyasztói árakba, és ez a folyamat a következő hónapokban sem fog enyhülni. Ezért az infláció hatásainak leginkább kiszolgáltatott részének valamiféle védelmet kell biztosítani, ezért lehet szükség a kamatstop meghosszabbítására – véli az MNB alelnöke Virág Barnabás.

Az infláció tetőzésére csak a harmaik negyeévben számít a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank alelnöke, Virág Barnabás a Világgazdaságnak azt mondta, a– világgazdaságot alakító hatások fokozatosan gyűrűznek be a fogyasztói árakba, és ez a folyamat a következő hónapokban sem fog enyhülni. Ezért az infláció hatásainak leginkább kiszolgáltatott részének valamiféle védelmet kell biztosítani, ezért lehet szükség a kamatstop meghosszabbítására.

Virág Barnabás szerint a hazai gazdaság kilátásai egyelőre jók, ugyanakkor a világgazdaságot a stagfláció veszélye fenyegeti. Ez azt jelenti, hogy a magas infláció lassú gazdasági növekedéssel jár együtt, ami igen nehézkessé teszi a hagyományos költségvetési, illetve monetáris megoldások alkalmazását. Ugyanis a gazdasági növekedés ösztönzése általában inflációnövekedéssel is jár, míg az infláció csökkentése a gazdasági növekedés mértékét is negatív irányba befolyásolja.