„Zajlik
A lényeg

Mégsem pályázik a Gránit a Sberbank hiteleire

13/05/2022 10:54

| Szerző: Klubrádió

Az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók miatt bedőlt Sberbank hitelállományára az Erste, a K&H, a Raiffeisen és az UniCredit pályázhat.

A jelentkezések értékelése előtti utolsó pillanatban visszatáncolt a Gránit Bank a bedőlt magyar Sberbank hitelállományára kiírt pályázattól – írja forrásaira hivatkozva a HVG.

A lap információi szerint végül a multi jellegű nagybankok maradnak versenyben a Sberbank különféle ügyfélállományaiért, az Erste, a K&H, a Raiffeisen és az UniCredit. A nemrég Tiborcz István résztulajdonába került Gránit Bank visszalépett.

A Sberbank Europa AG minden szerződéses kötelezettségének eleget tett” – nyilatkozta a HVG bécsi tudósítójának Klaus Grubelnik, az ottani pénzügyi felügyelet, az FMA szóvivője. Ez azért történhetett meg, mert a magyar Sberbankot is tulajdonló bécsi holding életképes részeit eladták, egyebek mellett a török a Deniz Bank osztrák leányának. Az MNB tájékoztatása szerint a pénzből elvben jut a magyar Sberbanknak is, de ez még nem teljesen biztos.

A magyar leány azért ment csődbe, mert a HVG információi szerint közel százmilliárdnyi betétet tartott az anyjánál. Az Ausztriában bejegyzett Sberbank Europe AG végelszámolását még az orosz-ukrán háború első napjaiban rendelte el az európai szanálási hatóság, a hivatalos indoklás óvatos megfogalmazása szerint a tulajdonosától, az orosz Sberbanktól érkező negatív hatások okozta súlyos fizetőképességi és tőkehelyzete miatt – vagyis azért, mert az orosz Sberbankot padlóra küldték az orosz pénzintézetekkel szembeni szankciók.