„Zajlik
A lényeg

NATO: Jogunk van a kelet-európai jelenléthez

30/05/2022 08:16

| Szerző: Klubrádió

Az ukrajnai orosz katonai megszállás miatt már nem kötik a korábbi vállalásai a NATO-t, így joguk van csapatokat telepíteni Kelet-Európába, erről Mircea Geoana, a NATO főtitkár-helyettese beszélt a litvániai Vilniusban.

A NATO főtitkárhelyettese szerint azzal, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát és teljesen megszakította a párbeszédet a NATO-val, gyakorlatilag érvénytelenítették azt a 25 éve aláírt alapokmányt (a dokumentumban Oroszország vállalta, hogy nem tesz agresszív lépéseket a szomszédai ellen, és rendszeresen konzultál a NATO-val), amelyben az észak-atlanti szövetség tartózkodását jelentette ki azzal kapcsolatban, hogy nagyobb számú hagyományos haderőket vonjon össze Kelet- és Közép-Európában – írja az MTI.

Summer Shield hadgyakorlat Lettországban
Adazi, 2022. május 27. Katonák a Defender Europe nemzetközi gyakorlattal kombinált Summer Shield elnevezésű hadgyakorlaton a lettországi Adaziban 2022. május 27-én. A Summer Shield műveletet a lett hadsereg szárazföldi erőinek gépesített gyalogdandárja vezeti. A hadgyakorlaton a NATO megnövelt előretolt jelenlét (enhanced Forward Presence, eFP) műveletének keretében Lettországban szolgáló lett, litván, dán, amerikai, brit és szlovák egységek vesznek részt. MTI/EPA/Toms Kalnins
Fotó: Toms Kalnins
 

Geoana szerint emiatt a NATO-t már semmi sem korlátozza, hogy nagyobb katonai erőkkel legyen jelen a keleti régióban, köztük a balti államokban is. Erről a következő hetekben a NATO-tagországok miniszteri és kormányfői szinten is tárgyalnak majd – írja a Telex.