„Klubrádió
A lényeg

Navalnijt az oroszok feltették egy terrorista listára

25/01/2022 15:37

| Szerző: Klubrádió

Szélsőségeseket és a terroristákat nyilvántartó listára tette Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust az orosz pénzügyi felügyelet (Roszfinmonitoring), írja a 444, amely szerint az ilyen listákra kerülő személyek bankszámláit befagyasztják, amelyről havi legfeljebb 10 ezer rubelt lehet felvenni (40 ezer forint). De nemcsak őt tették fel, hanem nyolc munkatársát is:

Vjacseszlav Gimagyi ügyvédet, Ljubov Szobolt, Georgij Alburovot és Ruszlan Saveggyinovot, a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványának (FBK) volt tagjait, Lilija Csanishevát, Kszenyija Fagyejevát, Jegor Butakovot, Navalnij korábbi koordinátorait, és Pavel Zelenszkijt, az FBK volt operatőrét.

Alekszej Navalnij
 
Alekszej Navalnij
 

 

Zelenszkijt azóta elítélték "szélsőséges tevékenységre való felhívás" miatt, az FBK-t és a Navalnij Törzsei Mozgalmat pedig már korábban szélsőséges szervezetnek minősítették és betiltották. Két hete Leonyid Volkov, a regionális Navalnij-törzsek hálózatának volt koordinátora és Ivan Zsdanov, az FBK korábbi vezetője is rákerült a listára.

Alekszej Navalnijt azzal vádolja az orosz Nyomozó Bizottság, hogy az általa létrehozott és irányított FBK szélsőséges közösség, és arra bátorította a polgárokat, hogy a hatóságokkal nem egyeztetett gyűléseken vegyenek részt.