„Zajlik
A lényeg

Novák Katalin: A lengyelekkel együtt kérjük a helyreállítási pénzeket az EU-tól

17/05/2022 19:44

| Szerző: Klubrádió

Varsóba vezetett Novák Katalin első útja államfőként, és szombati beiktatása után Lengyelországban is arról beszélt – Orbán Viktorral ellentétben az orosz elnök nevét kimondva –, hogy Magyarország elítéli a putyini agressziót. Az új magyar köztársasági elnök az MTI beszámolója szerint közölte: a magyar és lengyel kormány arra szólítja fel az Európai Bizottságot, intézkedjen, hogy megkapják a helyreállítási alapból nekik jogosan járó összegeket.

Novák Katalin lengyel kollégájával, Andrzej Duda elnökkel, Elizabeta Witek szejm-elnökkel és Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel tárgyalt.

A közmédia beszámolója szerint a megbeszélés fő tárgya az ukrajnai háború volt, amellyel kapcsolatban a magyar államfő kijelentette: Magyarország örökre nemet mond a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésre, és hangsúlyozta, hogy a hosszú távú békében vagyunk érdekeltek, és az ártatlan ukrán emberek mellett ki kell állni.

Novák Katalin és Andrzej Duda egyeztetése után a magyar államfő azt mondta: „Lengyelországon és Magyarországon is egyszerre mozdultak meg az emberek, hogy segítséget tudjanak nyújtani. Nem volt kérdés. Nem mérlegelték azt, hogy ez nekik megéri-e, hogy ez nekik milyen fájdalomba, nehézségekbe, milyen áldozatokba kerül.” Hozzátette: „Ott voltak és az első perctől összefogtak, segítettek. Segítettek a civilek, segítettek a polgármesterek, segítettek a civil segélyszervezetek, segítettek az egyházak. A lengyelek és a magyarok is jelesre vizsgáztak emberszeretetből, segítségnyújtásból.”

Novák a szombati, Kossuth téri beiktatásán is elmondta a putyini agresszióról és a Szovjetunióról szóló sorait, előbbit pedig a Facebook-oldalára is posztolta, ahol azonban javarészt csalódást okoztak a sorok az elmúlt évtized Magyarországon is visszhangzó orosz propagandájához szokott embereknek – tette hozzá a hvg.hu.

Kérik az EU-s pénzt

Az MTI beszámolója szerint Novák Katalin úgy fogalmazott Andrzej Duda lengyel köztársasági elnökkel tartott találkozója után, hogy „Magyarország és Lengyelország arra szólítja fel az Európai Bizottságot, hogy intézkedjen annak érdekében, hogy megkapják a helyreállítási alapból nekik jogosan járó összegeket”.