„Zajlik
A lényeg

Oroszország 79. napja támadja Ukrajnát

13/05/2022 09:30

| Szerző: Klubrádió

Mariupol utolsó védőit kimenekítené Ukrajna, a Kreml nem segít. Oroszország a Kígyó-szigetek után újabb hajót veszíthetett.

– Még mindig zajlik Mariupol utolsó ellenállási pontjának felőrlése. Az Azovsztal ipari területen lévő védők evakuálásáról szóló megállapodást javasol Kijev Moszkvának, egyelőre nincs jele, hogy a Kreml erre hajlandó lenne: Az ukrán kormányfő helyettese megállapodást javasol Oroszországgal, annak érdekében, hogy az ott lévő védőket kihozhassák onnan. Irina Verescsuk reményei szerint a Vöröskereszt részvételével el lehetne kezdeni az evakuálást a legsúlyosabb sérültekkel – írja a Telex. Moszkva korábban sem tűnt hajlandónak ilyen megállapodásra: Az eddigi evakuációs folyosók is csak a civileknek nyíltak meg az Ukrajna ellen indított orosz háború legnagyobb poklából. Az orosz fél csupán azt javasolta a védőknek, hogy adják meg magukat és akkor megmenthetik az életüket. Elvonulást azonban Moszkva nem kínált nekik, az orosz elnök csak arról beszélt, hogy a megadás esetén „a törvények szerint járnak el” az ukrán védőkkel.

Ukrajnai háborúHarkiv, 2022. május 12. Tüzérségi támadásban megrongálódott lakóház a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. május 12-én. MTI/EPA/Szergej Kozlov
 

– Ukrán források szerint egy újabb orosz hadihajó, a Moszkva cirkáló szenvedett súlyos károkat. Elveszítése után újabb presztízsveszteség az orosz flottának: A beszámolók alapján egy találat nyomán tűz ütött ki a Vszevolod Bobrov néven alig egy évre hadrendbe állított orosz hajón.

Magyarországon csökken azok aránya, akik agressziónak tartják az orosz haderő ukrajnai akcióit, ebben szerepe van annak, hogy az orosz narratíva hangsúlyosan van jelen a kormánypárti médiumokban: A Népszava által ismertetett adatok szerint két hónap alatt 64-ről 56 százalékra csökkent azok aránya, akik agressziónak tartják az orosz inváziót. Látványos az eltérés a kormánypártiak, ellenzékiek között: előbbiek 42, utóbbiak 85 százaléka tartja inkább agressziónak az orosz lépéseket. Még súlyosabb az eltérés, ha az energiahordozókat érintő szankciókról van szó: a Fidesz-KDNP 5 százaléka támogatná csak, míg az ellenzékben 44 százalék állna ki ezek mellett úgy is, ha emiatt drágulna az energiahordozók importja.