„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó: A külföldi cégek ezentúl a létszámuk 20%-áig alkalmazhatnak külföldieket az eddigi 10 helyett

14/07/2021 14:18

| Szerző: Klubrádió

A szerdai kormányülés utáni Facebook-videójában több gazdasági intézkedést is bejelentett Szijjártó Péter, külügyi és külgazdasági miniszter. Azt mondta, attól függ, hogy Magyarország a nyertesek közé fog-e tartozni a világgazdasági versenyben, hogy mennyi beruházást sikerül ide hozni - írja a Telex.

A kormányülésen erről a hét intézkedésről döntöttek:

– Az építőipari alapanyagok ára elszabadult, ezt a miniszter szerint úgy lehet mérsékelni, ha minél több magyar szereplő tud piacra lépni. Ezért támogatnak egy magyar, építőanyagok előállításával foglalkozó céget, amely 14 milliárdos beruházással gyárat épít Biharkeresztesen, amelyhez a kormány 5,5 milliárd forint támogatást nyújt.
– Az Eximbank újabb 100 milliárd forintos keretösszegben ad a magyar kkv-knak és nagyvállalatoknak kedvezményes beruházási hitelt. Eddig 500 milliárd került összesen 1000 magyar céghez, ehhez jön a mostani 100 milliárd. A kkv-knak a kamat 0,1 százalékos.
Egy fejlesztési, beruházási hitelprogram is indul mikrovállalkozások számára. Szijjártó szerint a bankszektor nem szívesen foglalkozik velük, pedig 4000 kis cégről van szó. A Széchenyi-kártya programon belül egy mikrohitelprogramot is indítanak, amelyre tíz év alatt 50 milliárd forrást szán a kormány. Tíz éves futamidejű hitelről van szó, a kamat 0,5 százalékos.
– A beruházások gyors lebonyolítása, felgyorsítása érdekében az állam ezentúl egységes kiírásokat fog alkalmazni, amivel az előzetes vizsgálatok ideje a több mint egy hónapról öt napra csökken.
Létrejön egy beruházási helyszínkereső szolgáltatás, ami segítséget nyújt a Magyarországon beruházni kívánó cégeknek, hogy a lehető leggyorsabban, a számukra lehető legkedvezőbb helyszínekre tudjanak javaslatot tenni.
A külföldi tulajdonban lévő vállalatok az eddigi 10 százalékos limit helyett ezentúl a munkavállalói létszámuk 20 százalékáig alkalmazhatnak külföldi munkavállalókat. Szijjártó szerint ha nem növelik meg ezt a limitet, akkor nem nálunk fognak beruházásokat indítani ezek a cégek, és rosszabb esetben el is hagyják az országot.
Létrehoznak egy termőföld tőkealapot az Eximbanknál 400 millió euró értékben, hogy a stabil élelmiszer-alapanyag ellátás biztosított legyen.