„Zajlik
A lényeg

Szijjártó: Még nincs megfelelő ajánlat az olajembargóra

15/05/2022 11:31

| Szerző: Klubrádió

"A magyar kormány továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az ukrajnai háború árát ne a magyar emberekkel fizettessék meg" – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth Rádióban.

55-60 százalékos magyarországi üzemanyag-drágulást vizionál a magyar külügyminiszter az oroszországi olaj uniós embargója esetére – írja a hvg.hu.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap, a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában arról beszélt, hogy a háború kitörése semmilyen módon nem a magyar emberek hibája, tehát amennyiben az Európai Bizottság olajembargóról szóló javaslatot szeretne elfogadni, akkor pénzügyileg és fizikailag is garantálnia kell, hogy az nem okoz kárt a magyar embereknek, nem sérül Magyarország energiaellátásának biztonsága.

Ha most elfogadnának egy olajembargóról szóló javaslatot, akkor szerinte lehetetlen lenne beszerezni a Magyarország működéséhez szükséges kőolajat. Jelenleg az Európai Bizottságon múlik, hogy lesz-e bármifajta megállapodás, ugyanakkor még nem érkezett olyan javaslat Brüsszelből, amely kompenzálni tudná azt a várhatóan 55-60 százalékos magyarországi üzemanyag-drágulást, amelyet egy olajembargó bevezetése jelentene.