„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó tovább gyalázza az UEFA-t

12/07/2021 17:37

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó Péter nem tudja elengedni azt, hogy zárt kapus meccsekre büntették a magyar válogatottat homofób és rasszista bekiabálások miatt. Ezúttal azt írta: „Azok után, hogy nyilvánosságra kerültek a bizonyítékoknak nevezett felvételek, még szánalmasabbnak és gyalázatosabbnak minősíthető az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) döntése.”

Szijjártó Péter hétfőn az európai uniós tagországok külügyekért felelős minisztereinek egynapos találkozójáról üzent az Európai Labdarúgó-szövetségnek, az UEFA-nak, miután a hétvégén kiderült, hogy a szövetség zártkapus meccsekre bünteti a magyar válogatottat homofób és rasszista szurkolói skandálások, transzparensek miatt.

Szijjártó első körben munkásőrözött és kommunistázott, majd az UEFA kiadta, hogy tételesen milyen szurkolói magatartások miatt büntettek. A többi között elhangzott a lelátóról „Cristiano homosexual” (ez a portugál Cristiano Ronaldónak szólt), „B*zi franciák bonjour” és „Deutschland, Deutschland homosexual” is. 

Erre reagált így a külgazdasági ás külügyminiszter: „Azok után, hogy nyilvánosságra kerültek a bizonyítékoknak nevezett felvételek, még szánalmasabbnak és gyalázatosabbnak minősíthető az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) döntése.”

Azt mondta, nem volt szervezett, nagymértékű, a stadiont átható diszkriminatív megnyilvánulás, vagy viselkedés egyetlen Budapesten rendezett labdarúgómérkőzésen sem. Hozzátette azt is, hogy míg más mérkőzéseken tapasztalt viselkedésért, például azért, hogy lézerrel belevilágítottak a dán válogatott kapusának a szemébe, alacsony büntetést szabtak ki, addig a magyar mérkőzésen feltartott tábla százezer eurós büntetést érdemelt.

Egyébként – hívja fel a figyelmet a 444 – az UEFA a százezer eurós büntetést nem a tábla feltartásáért szabta ki, ahogy Szijjártó mondta, hanem műanyag palackok bedobálása, füstgránát, lépcsők eltorlaszolása és hasonlók miatt.

„Ezek után azt gondoljuk, hogy az UEFA fegyelmi bizottsága komoly testület? Erről a döntésről higgadtan, nyugodtan beszélni lehetetlen” - összegezte a gondolatait Szijjártó Péter.