„Zajlik
A lényeg

Távozik Szijjártó embere az Exim éléről

1/06/2022 14:25

| Szerző: Klubrádió

Ahogy az kikerült Szijjártó Péter tárcájának fennhatósága alól a Magyar Export-Import Bank Zrt., új vezérigazgatót neveztek ki.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter 2022. június 1-jétől Kisgergely Kornélt nevezte ki a Magyar Export-Import Bank Zrt. vezérigazgatójának – közölte az Exim szerdán az MTI-vel.

Az új vezérigazgató jelentős banki és gazdaságpolitikai felsővezetői tapasztalatokkal rendelkezik, többek között a Magyar Fejlesztési Bank főigazgatói feladatait látta el. Valamint méltatták, hogy Jákli Gergely, a távozó vezérigazgató érdemben tovább erősítette a bank szerepét az exportfinanszírozás támogatásában, továbbá vezetésével a bank kritikus fontosságú pénzügyi segítséget nyújtott a magyar vállalatoknak a pandémia idején.

A 444 azt is hozzáteszi, hogy az új kormányzati szerkezetben nem csak a külföldi hírszerzésért felelős Információs Hivatal kerül ki Szijjártó Péter külügyminiszter ellenőrzése alól, hanem a külkereskedelmi cégek finanszírozását ellátó Eximbank is, amely olyan kisebb projekteket is támogatott, mint Szijjártó Péter kedvenc győri temploma, és pazar ütemérzékkel pont akkor támogatta meg az orosz piacok meghódítását, amikor már küszöbön állt a háború.