„Zajlik
A lényeg

Újabb veszélyhelyzetre ébredtünk: Orbán már ma lép

25/05/2022 08:24

Miután bejelentették az újabb veszélyhelyzetet, ezúttal már a szomszédos országban zajló háborúra hivatkozva, gyorsan be is indultak Orbánék. Az alaptörvény módosítása után ma éjféltől ismét rendkívüli helyzet van, azaz Orbán Viktor miniszterelnök rendeleti úton kormányozhatja az országot, és a parlamentáris demokrácia játékszabályain kívül hozhat döntéseket.

Cselgáncs-vb - Vlagyimir Putyin Budapesten
 
Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor
 
Budapest, 2017. augusztus 28. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök, a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) tiszteletbeli elnöke a budapesti cselgáncs-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában 2017. augusztus 28-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás / MTI
 

Miért fontos ez neki? Mert egy kormányrendelet átfutási ideje - kis túlzással - 5 perc is lehet, addig az Országgyűlésnek a kivételesen sürgős eljáráshoz is 24 órára van szüksége, és ott még kicsit várni kell a köztársasági elnökre is, írja a Hvg.hu.

Orbán Viktor az első döntések bejelentését szerdára ígérte, és "noha a kormány csak az adott veszélyhelyzettel összefüggésben alkothat rendeleteket, láttuk, a járvány alatt elég tágan értelmezte a kereteket, olyan önkormányzati elvonásokat vezetett be például, amit nehezen lehetett összekötni a koronavírus elleni védekezéssel" - írja a lap, amely szerint, lehet, hogy a véleménynyilvánítást és szólásszabadságot korlátozzák. 

Továbbá a lehetséges döntések között említette, hogy a most lejáró felmondási tilalmat fenntartják az egészségügyben, a rendvédelmi szerveknél, és kiterjeszthetik ezt akár szélesebb körre az állami intézményeknél, sőt tovább korlátozhatják adott esetben a sztrájkjogot is. Kreatív adóztatás és a jövedéki adó emelése is elképzelhető, továbbá szó lehet a helyi iparűzési adó teljes elvonásáról, az önkormányzatok által fizetett szolidaritási adó megemeléséről is, írja a Hvg.hu.