„Zajlik
Reggeli gyors

A magyaroknak van a legtöbb aranytartalékuk Közép- és Kelet-Európában

3/10/2024 06:20

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Minden egyes állampolgárra 10,5 gramm aranytartalék jut.

2024. október 03. Reggeli gyors, részlet (2024.10.03) Csernyánszky Judit lapszemléje
05:10
00:00

Nem egy bizottság tervezi, hogy kemény kérdésekkel szembesíti a novemberi 4-i meghallgatáson az egészségügyi és az állatok jólétéért felelős, biztosi pozícióra jelölt Várhelyi Olivért, merthogy a bővítésért felelős biztosként elégedetlenek voltak vele – értesült az Euractiv. Azt nem szerették benne, hogy inkább képviselte Orbán Viktor álláspontját, mint biztosként az uniós érdekeket. S nem bocsátják meg neki azóta sem, hogy a bekapcsolva maradt mikrofonból kihallatszott, amint idiótáknak nevezte az EP-ben az akkor éppen vele vitázó képviselőket. Mindenesetre olyan bizottságok fogják meghallgatni, például a környezetvédelmi és az agárügyi is, ahol a Tisza Párt képviselői is jelen vannak.

Miután a Magyar Nemzeti Bank újabb 15,5 tonna aranyat vásárolt, igencsak meglepő adatok kerültek napvilágra. Ezzel a bevásárlással Magyarország vezeti az egy főre jutó aranyrudak/aranytartalékok mennyiségét Kelet- illetve Közép-Kelet Európában – olvassuk a londoni szaklapban, a Central Bankingben. Azaz minden egyes állampolgárra 10,5 gramm aranytartalék jut. Az MNB lépését hosszútávú nemzeti érdekekkel és gazdasági stratégiai célokkal indokolta. Így most 110 tonnára emelkedett az őrzött arany mennyisége a 16,4%-os tartalékkiegészítéssel. A 100. évébe lépett MNB a kezdetektől fokozatosan emelte az aranytartalékokat, de a rendszerváltáskor 3, 1 tonnára apadt a készlet. De például a holokauszt idején 30 tonna aranyat szállítottak el hazánkból a hírhedt aranyvonaton.

Orbán Viktor a jegybankelnök társaságában megtekintette az
 
Aranytömbök az MNB által őrzött aranytartalékból Budapesten, az MNB logisztika központjában 2021. július 6-án. Ezen a napon Orbán Viktor miniszterelnök Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének társaságában megtekintette az MNB által őrzött aranytartalékot. A jegybank 2018-ban a miniszterelnök stratégiai tanácsára úgy döntött, hogy megtízszerezi Magyarország aranytartalékát, majd az elmúlt évben újabb bővítésről döntöttek. fotó:  MTI/Koszticsák Szilárd
 

Navracsics Tibor, uniós tárgyaló miniszter zsarolással vádolta meg az uniós képviselőket, akik folytonosan akadályokat görgetnek az Európia Bizottság és Magyarország tárgyalásai elé, s emiatt patthelyzet állt elő – ezt még hónapokkal ezelőtt nyilatkozta a PAP lengyel hírügynökségnek. A konszenzus elérése érdekében újabb ígéretet tett az érintett tárca arra, hogy nem fognak a jövőben politikust – úgyis mint minisztert, parlamenti képviselőt és polgármestereket - kinevezni az egyetemi igazgatótanácsokba, kuratóriumokba, hogy újra pályázhasson a kormány az uniós pénzekre, de legfőképp az Erasmus és a Horizon programra – írja a Politico. Ennek jegyében egy magasrangú politikus tegnap le is mondott igazgatótanácsi posztjáról. Nem részletezi az írás, hogy Palkovics László volt miniszter lépett ki a pécsi egyetem kuratóriumából. Az ennek érdekében benyújtott törvénymódosítás az uniós alapok lehívásának célzatával készült, noha a kulturális tárca vezetője továbbra is szkeptikus a cserébe várható pénzeket illetően. Leginkább azért, mert a bizottság lassan egy éve nem hajlandó kompromisszumos megoldásra a kormánnyal. S újraindult az iskolaév eredmény nélkül.

Az El Pais leleplezése nyomán terjed a nemzetközi médiában az országra rossz fényt vető hír: miszerint - nyilván Orbán tudtával - a Mészáros Lőrinchez köthető bank két részletben segítette banki kölcsönnel a Vox radikális jobboldali párt kampányát. A magyar kormányfő így akarta elérni illiberális politikájának még nagyobb kiterjesztését, de ezúttal sem sikerült, mert nem lett kormányerő a spanyol Vox. A Busines News Europe hírügynökség részletesen beszámol arról, hogy 3,7 milliárd forintnyi (9,2 M EUR) hitelt biztosítottak a pártelnökkel való ügylet során Orbánék, miután a spanyol bankok elzárkóztak a párt támogatásától. S nyilvánvaló egy másik összefüggés ebből is adódóan, hogy Orbán kedvéért hagyta ott a VOX az Európai Parlamentben az Európai Konzervatívok és Reformisták pártcsaládot, s csatlakozott az Orbán által életre hívott Patrióták frakciójához, amely a spanyoloknak is köszönhetően lett a harmadik legnagyobb képviselőcsoport az EPP és a Szocdemek után. S itt érdemes megjegyezni azt is, hogy Orbán Viktor Marine Le Pennek is 10 milli ó EUR értékben nyújtott támogatást győzelme bebiztosításához, de hiába. A cikk végül megjegyzi, az Orbánt bírálók a szemére vetik, hogy miközben politikai befolyásszerzés céljából pénzügyi beavatkozásra vetemedik Európában, addig a saját hazájában kriminalizálja a külföldi támogatást élvező pártokat.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2024.10. 3., csütörtök 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit