„Klubrádió
Utcafront

Ahol olcsó volt az emberélet

10/03/2024 15:40

| Szerző: Árva Brigitta

A CEU régi épülete, a Bartók Béla út pompás bérházai, egy a Kálvin térnél egykoron állt rosszhírű fogadó mellett eljutottunk Sevillába és a veszélyben lévő bolognai tornyokhoz is aktuális adásunkban, melyben Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze a Rákosrendező területére képzelt városnegyedről is mesélt.

2024. március 09. Utcafront (2024. március 09., szombat 17:00)
50:14
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta
A föníciai hajósoktól a Bourbon királyokig tart Sylvester Ádám első sevillai városnéző sétája.

Budapesten - a korábban a CEU-nak otthont adó belvárosi palotát vesszük szemügyre Kelecsényi Kristóffal.

Magyar Cukoripar Rt. szék- és bérháza, a CEU egykori épülete
 
Magyar Cukoripar Rt. szék- és bérháza, a CEU egykori épülete
Google Street View
 

Utána irány Buda, Torma Tamás a Bartók Béla út néhány nevezetes épületét mutatja be.

Újabb fejezet a Rákosrendező területére képzelt városnegyedről - Bardóczi Sándor főtájépítész arról beszél, hogy egy élhető, zöldövezeti kisváros helyett, miért is abszurd elképzelés a kormány terve felhőkarcolókról és luxusszállodákról.

Volt egyszer egy, illetve nem egy, hanem Két Pisztoly, vagyis az e néven működő műintézmény a Kálvin téren - XIX. századi rémtörténetek Pálinkás János elbeszélésében.

A Két Pisztoly
 
A Két Pisztoly
Élet, 1942
 

A világörökség része a Bolognai két torony. Az egyik veszélyben van, tovább dől és kileng. Hogy megmenthető-e, arról Kozár Alexandrát halljuk.

Címlapi fotó: A Nemzeti Múzeum, illetve a kép jobb szélén a Két Pisztoly épülete Ludwig Rohbock képén (1860 körül) - Wikipedia. A pesti Széna tér (későbbi Kálvin tér) korabeli metszeten. Középen a Nemzeti Múzeum 1837 és 1847 között elkészült klasszicista stílusú épülete látszik. A kép jobb szélén lévő földszintes ház volt a "Két Pisztoly" fogadó, amely a téren tartott piacok vásárosai számára nyújtott ételt és szállást. A téren éppen az egyik vásár életébe nyerhetünk betekintést.

Utcafront
2024. március 9. szombat 17:00
Műsorvezető: Rózsa Péter
Szerkesztő: Árva Brigitta