„Zajlik
Klubdélelőtt

Baán Lászlót a következő öt évről is kérdezzük

20/09/2024 19:23

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

A Klubdélelőtt vendége lesz a Szépművészeti Múzeum nemrég újraválasztott főigazgatója, a Liget projekt miniszteri biztos, Baán László. Jön Obádovics J. Gyula, akinek matematika könyvéből több generáció tanult, most 97 éves és szenior bajnoki címet szerzett 100 méteres síkfutásban. Velünk lesz Gyekiczki Márton, az ország legfiatalabb választott képviselője, Cserhalmi Imre, író, akit 90. születésnapján köszöntünk és Simon-Mazula Tibor festőművész.

A szeptember 21-i adás menete és vendégei:

9.00: Gyekiczki András szociológus, jogász, a pápai zsidóság emlékezetének feltárója négy éve, hogy nincs köztünk. Fia, Márton, tizenöt és félévesen csöppent bele a politikába, aminek különös módja volt.  Ma ő az ország legfiatalabb választott képviselője, a Demokratikus Koalíció ifjúsági szervezetének alelnöke. "Tevékeny, a közösségért dolgozó ember vagyok, aki hisz abban, hogy a köz érdekében dolgozni nemes feladat. Ezt a hitet édesapám ültette el bennem, aki erre nevelt és tanított" – vallja.

Gyekiczki Márton
 
Gyekiczki Márton
Facebook
 

10.00: Cserhalmi Imre író, újságíró, volt színházigazgató, egyetemi tanár, Idősekről másként címmel indított előadássorozatot. 90. születésnapján köszöntjük.

10.30: Simon-Mazula Tibor végzettsége szerint matematika–rajztanár, mint festőművész, Amerikában, kedvenc városában, San Franciscóban fényes karriert futott be. Jó ideje itthon dolgozik, de vajon hogy sikerült az újrakezdés Magyarországon?

11.00: Baán László közgazdász, a Liget Projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti Múzeum újraválasztott főigazgatója – utóbbi pozzícióért egyetlen jelöltként indult és a nyáron újabb 5 évre el is nyerte azt. Ha minden igaz, az elkövetkezendő öt évben megvalósulhat a Városligetben az Új Nemzeti Galéria megépítése, amely a múzeum 19. és 20. századi gyűjteményének biztosít majd méltó, világviszonylatban is korszerű otthont.

Liget Budapest - Jó ütemben haladnak a munkálatok
 
Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója 2018. július 4-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán
 

11.00: Obádovics J. Gyula matematikus által írt Matematika című tankönyv a világ egyik legnépszerűbb tankönyve, évtizedek óta tanulnak belőle a diákok. 97 éves szerzője most másik oldaláról is ismert lett, elnyerte a szenior magyar bajnoki címet 100 méteres síkfutásban.

Címlapi kép: Baán László a Városligetben 2020. július 9-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Klubdélelőtt
2024. szeptember 21. szombat, 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa