„Klubrádió
Reggeli gyors

Elhagyta Budapestet a kémbankként elhíresült Nemzetközi Befektetési Bank

25/04/2024 10:14

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Visszaköltözött Moszkvába a Nemzetközi Befektetési Bank, a brazil legfelsőbb bíróság szerint nincs bizonyíték arra, hogy Bolsonaro menedékért ment a magyar nagykövetségre februárban,a magyar kormány meghosszabbította az ukrán gabona behozatali tilalmát, Szijjártó Péter kínai kollégájával találkozott. Nemzetközi lapszemle.

2024. április 25. Nemzetközi lapszemle/ Csernyánszky Judit 2024.04.25.
05:23
00:00
Visszaköltözött Budapestről Moszkvába az orosz kémbankként elhíresült Nemzetközi Befektetési Bank (IIB) – jelentette be maga a bank vezetése, amiről az Interfax orosz hírügynökség számolt be. Miután tavaly sorra hagyták el az európai részvényesek a rossz hírbe keveredett bankot (csehek, szlovákok, lengyelek), utolsóként a magyar kormány is kivonta részesedését – tegyük hozzá egy nappal azután, hogy az Egyesült Államok szankciókat vetett ki a Budapesten működő pénzintézetre – Moszkva jobbnak látta, ha lehúzza teljesen a rolót a magyar fővárosban. A 84 százalékos orosz tulajdon mellett pár százaléka maradt benne Kubának, Vietnámnak és Mongóliának. A bank egyébként azt állítja, hogy európai kötelezettségeit teljesíteni tudná mind a hitelezők, mind a befektetők felé, de az európai és az amerikai szankciók miatt sem tudja technikailag kivitelezni az esetleges tranzakciókat.

A magyar kormány továbbra sem engedi be az olcsó ukrán gabona- és egyéb mezőgazdasági termékeket az országba, meghosszabbította a lejáró importtilalmat, 24 órával azután, hogy az EU megszavazta az Ukrajnának kedvező uniós exportlehetőségek egy éves meghosszabbítását – olvashatjuk a TASZSZ orosz hírügynökség legfrissebb tudósításai között. A beszámoló idézi Nagy István agrárminisztert, aki szerint Brüsszel ismét bebizonyította, hogy számára fontosabbak az ukrán gazdák, mint az európai farmerek. Csehország és Lengyelország is a magyarhoz hasonló döntésre jutott.

Átadták a Mosoni-Duna torkolati vízszint szabályzó létesí
 
 Nagy István agrárminiszter beszédet mond a Mosoni-Duna torkolati vízszint szabályzó létesítmény átadóünnepségén egy hajón, Gönyű térségében 2022. június 23-án. l MTI/Krizsán Csaba
 
 

A Szabad Európa azt vizsgálja, miért olyan fontos tematika Orbán Viktor számára Trianon. A lap riporttal jelentkezett Várpalotáról, a Trianon Múzeumból. A cikk megállapítja, hogy ez a téma az egyik legfontosabb nemzeti egység teremtő erő a magyar kormány számára, s ezért mindig emeli az erre szánt támogatásokat. Azonban ennek ellenére az átlagember nemcsak, hogy keveset tud, gyakran tévhiteket és illúziókat táplál Trianonról. Hisz az egyik megkérdezett, nevezetesen nyugdíjas történelemtanár és múzeumi idegenvezető is, azt nyilatkozta, Magyarország minden szenvedése Trianonra vezethető vissza. Orbán retorikája rossz visszhangra talált és ellenséges viszonyt alakított ki minden érintett, szomszédos országban, ugyanakkor azt elismerik, hogy mégha sértő és támadó is a retorika, Orbánnak nincsenek területi követelései. Másrészről a cikk felhívja a figyelmet arra az ellentmondásra is, hogy miközben a kárpátaljai magyarok érdekvédelmét még a helyi vezetőknél is jobban igyekszik érvényre juttatni a magyar kormány, addig ellenzi Ukrajna uniós csatlakozását. S némi félrevezetés is zajlik, amire példaként a Reddit közösségi portálon terjesztett Trianon térképet hozták fel.

A magyar-kínai diplomáciai kapcsolatfelvétel 75. évfordulója alkalmából kereste fel Szijjártó Péter külügyminiszter kínai kollégáját, utóbbi nagy várakozással tekint az év második felében esedékes magyar uniós elnökség elé. A kínai állami, angolnyelvű CGTN TV tudósítása szerint Wang Yi reményét fejezte ki a megbeszélésükön, hogy a magyar kormány meg tudja majd értetni az uniós tagállamokkal, hogy Kína nem kihívás, hanem lehetőség Európa számára, illetve barát és nem ellenség. A Xinhua központi kínai hírügynökség sem számolt be a konkrét megállapodásokról, az újabb beruházásokról és az újabb repülőgépjáratokról, amelyekre nyilván nem a turisták, hanem a vendégmunkások miatt van szükség.

A Reuters pedig legfrissebb írásában arról tudósít, hogy mivel nem talált elegendő bizonyítékot a brazil legfelsőbb bíróság bírája, Alexandre de Moraes arra, hogy februárban Jair Bolsonaro volt brazil elnök menedéket keresett volna a magyar nagykövetségen, lezárta az ügyet. Azok után, hogy a New York Times birtokába jutottak olyan biztonsági kamerákkal rögzített felvételek, amelyek egyértelműsítik, hogy február 12 és 14-e között meghúzta magát a volt elnök a magyar követségen, hogy elkerülje a jelenlegi elnök elleni puccskísérlet miatti nyomozást és letartóztatást, felelősségre vonást. Bolsonaro ugyanis azt vallotta a bíróságon, hogy azért ment a követségre, hogy tovább ápolja az egyébként is jó viszonyt, kapcsolatokat elvbarátjának, Orbánnak az embereivel.

A NATO rövid kisfilmet tett közzé a soknemzetiségű magyarországi csapatok felkészültségéről, bizonyítandó, hogy a szomszédban zajló háború teremtette helyzetben készek a katonák az ország szuverenitásának megvédésére.

A Georgia Today ismerteti, hogy a ma kezdődő CPAC budapesti konferenciájára nagy csapat érkezett Grúziából, élén a kormányfővel, akinek kétoldalú megbeszélése is lesz Orbánnal.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.