„Támogassa
Ötös – Beregi Péterrel

Jégaszalástól a színpadig – Egri Márta az Ötösben

2/09/2023 08:47

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pénteki Ötösben a Gálvölgyi Jánost helyettesítő Beregi Péter vendége Egri Márta színművész volt; a műsor második órájában Bóta Gábor színházkritikai rovatát hallhatták, valamint Ámon Heni, gasztroblogger ajánlott különleges recepteket.

2023. szeptember 01. Ötös – Beregi Péterrel (2023. szeptember 01., péntek 10:05)
87:29
00:00
Szerkesztők: Timár Ágnes

Rendes polgári családként éltek Egriék az ötvenes évek Magyarországán, ahogy azt „illett”. Az életmód kialakítása független volt a származásuktól. Egri Márta elmondta, hogy édesapja, Egri István műveltségét, franciatudását autodidakta módon szerezte. A korszak egyik híres színésze a szakmában a Dacos becenevet kapta, habár jólelkű, kedves embernek ismerte mindenki; a neve az igazságérzetéből adódott, mondta el a műsorban Egri Márta apukájáról.

A családi életük valóban eltért az átlagtól; Egri Márta és testvére, Egri Kati úgy nőttek fel, hogy háztartási személyzetet alkalmaztak szüleik, polgári lakásukban fenntartották a cselédszobát, a lányoknak pedig egy ideig volt nevelőnőjük.

Ennek elsősorban az volt az oka, hogy a szülők távol akarták tartani gyerekeiket a színháztól. Nem vitték be, nem ott nevelték, nem ültették az öltözőben őket.

Ötös Egri Márta Beregi Péter
 
Egri Márta és Beregi Péter
Fotó: Mátyus László
 

Ennek ellenére Egri Márta már gyerekkorában beleszeretett a színészetbe, amikor nézőként vitték színházba, és meghallotta, ahogy a színpadon elhangzik Bodrogi Gyulától a „most jöttem az Északi-sarkról, jeget aszaltam” mondatot, eldöntötte, hogy színésznő lesz.

Egri István nem örült igazán, hogy lánya a színészi pályát választotta. Még fel is hívta a főiskolát, hogy csak akkor vegyék fel, ha tényleg alkalmasnak találják, ne miatta.

Így aztán a felkészülésben sem ő segítette Egri Mártát, hanem Bánsági Ildikó, akivel jó barátnők voltak.

Ötös Egri Márta Beregi Péter
 
Egri Márta és Beregi Péter
 Fotó: Mátyus László
 

A műsorban a szakma mellett magánéletről is beszélgettek. Első házasságáról Székhelyi Józseffel, és közös lányukról, Fruzsináról, akit elsőként a családból valóban nem vonzott a színpad, helyette gyógymasszőr lett. Egri Márta második házasságából született lánya, Kis-Kovács Luca azonban már közelebb került az előadóművészethez; szinkronizál, énekel, játszik. A két féltestvér nagyon szereti egymást, ahogy az apák részéről érkezett további féltestvérekkel is szoros a kapcsolatuk, és igazi mozaikcsaládként működnek.

Egri Mártának színészi munkái mellett jut ideje a kikapcsolódásra is; úszik, biciklizik, lányaival és barátaival szervez programokat. Magyarán aktív életet él. Ahogy ő mondja, most igazán kerek az élete.