„Zajlik
Esti gyors

Karácsony: Már börtönben lennék, ha azt csináltam volna, amit az V. kerületi vezetés

20/12/2021 18:19

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Az V. kerületi ingatlanértékesítések ügyében nem kapta meg a dokumentumokat a főváros, így nem dönthet arról, hogy él-e elővásárlási jogával – mondta Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint jogszabálysértő az ügy, és nem csak az idei, de a tavalyi kiárusítással is szeretne érdemben foglalkozni.

2021. december 20. Esti gyors - részlet 21.12.20. Karácsony Gergely
08:10
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a Belváros 1,3 milliárd forint értékben ad el ingatlanokat. Kovács Alex Gábor, az V. kerület Tiéd a Belváros nevű ellenzéki frakciójának vezetője akkor azt mondta, nem értik, miért éppen ezeket az ingatlanokat akarják eladni. Az sem világos, hogy miért van szüksége a kerületi önkormányzatnak további forrásokra. És ha így van, miért nem hirdetik meg szélesebb körben, hogy nagyobb eséllyel és több ajánlatból választhassák a legjobbat.

EP-választás - Az MSZP és Párbeszéd sajtótájékoztatója
 
Karácsony Gergely Fotó: Mónus Márton/MTI
 

Karácsony Gergely főpolgármester a Klubrádióban azt mondta, ilyen esetekben a Fővárosi Önkormányzatnak elővásárlási joga van, azonban az értékesítésről a bejelentés óta nem kaptak semmilyen információt. Ugyanez történt egy évvel korábban, amikor a járványra hivatkozva a polgármester egy személyben dönthetett az értékesítésről, pedig a főváros az elővásárlási joga miatt rögtön kérte a dokumentumokat.

"Ilyenkor mindig nyilatkoznunk kell, hogy élünk-e az elővásárlási jogunkkal" – indokolt Karácsony. Hozzátette, a mostani "kiárusítás" keretén belül 4-500 ezer forintos négyzetméterárakon keltek el V. kerületi, frekventált helyen lévő földszinti üzlethelyiségek, holott szerinte ezen az áron egy lakást se lehet már venni Budapesten. "Már börtönben lennék, ha a fővárosvezetés olyan döntéseket hozna, amilyeneket az V. kerületi vezetés" – mondta.

Ha a fővárosvezetés él az elővásárlási jogával, később hasznosíthatja a megvásárolt ingatlanokat, bérbe adja, vagy eladja, de semmiképpen sem olyan áron ahogy most a kerületi vezetés tette. Lényegében e jog arra szolgál, hogy a közvagyonvesztés megakadályozható legyen.

Hangsúlyozta, miközben a hatóságok egy nem létező tranzakció, a Városház-ügy miatt vegzálják a fővárosvezetés tagjait, fideszes önkormányzatok úgy értékesíthetik ingatlanjaikat, hogy annak törvényességét senki nem ellenőrzi.

Ezért nemcsak az idei, de a tavalyi értékesítést is szeretné érdemben megvizsgálni a fővárosvezetés, mert jogszabálysértőnek tartja, hogy dokumentumok híján nem dönthettek az elővásárlás lehetőségéről.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Karácsony Gergellyel
2021.12.20., hétfő 18:22
Riporter: Hardy Mihály