„Zajlik
Klubdélelőtt

Karsai Dánieltől búcsúzunk a Klubdélelőttben

4/10/2024 18:16

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

Az ügyvéd az életvégi döntésért folytatott küzdelmét gyönyörű szakmai kihívásnak tartotta, hiszen az emberi életről való gondolkodást, az emberi jogokat és a végső filozófiai kérdéseket feszegette az ügy. Az adásban többek között rá emlékezünk.

Az október 5-i Klubdélelőtt menete és vendégei:

9.00: Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze az Óbudai Zsidó Kulturális Fesztivál egyik fellépő művésze volt. Előadásának címe: A világ őrszemei. Idén, a holokauszt 80. évfordulójának évében különösen fontos a fesztivál szervezőinek, hogy megmutassák, milyen gazdag kulturális értékek vesztek el az egész nemzet számára alkotóink legyilkolásával, vagy elüldözésével. Az előadásban – a szintén vészjósló időszakban, az első világháború árnyékában keletkezett – Ady-versek és Kodály Zoltán Duó hegedűre és gordonkára című műve szólalnak meg, és helyet kapott Kodály, Bartók Béla, Móricz Zsigmond 1938. évi tiltakozása a zsidó törvények ellen, amihez 59 jeles tudós, értelmiségi és művész csatlakozott.

       

10.00: Száraz Dénes színész egy tanfolyam elvégzése után nyár óta dolgozik úszómesterként. Miután triatlonozik, nem áll távol tőle ez a munka, örömmel végzi. Az árvíznél pedig önkéntes munkát is vállalt. Jelenlegi feladata mellett sem mondott le a színészetről, bízik benne, hogy ez egy átmeneti időszak, és újra főállású színész lehet majd. Nyáron csak havi három előadása volt, és bár a jövő év elejétől a Veres1 Színház egyik előadásában kapott szerepet, addig még van jó pár hónap az uszodában.

10.30: Karsai Dániel szervezete, hosszú, évekig tartó betegség után szeptember 28-án feladta a küzdelmet. Az aktívan sportoló ügyvéd, alkotmányjogász 2021 júliusában észlelte betegsége első tüneteit, és 2022 augusztusában diagnosztizálták nála az amiotrófiás laterálszklerózist (ALS). 2023 augusztus 10-én saját betegsége kapcsán keresetet nyújtott be a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához, mivel álláspontja szerint az életvégi döntések meghozatalának magyarországi tilalma az alapvető emberi jogokat sérti. "Ez az ügy az én életemet nagyon személyesen érinti. De ugyanakkor egy gyönyörű szakmai kihívás is, mert itt az emberi élet és az emberi jogok, a világnézeti szabadság, emberi méltóság, kínzás, embertelen bánásmód tilalmának végső határairól beszélgetünk. Egyben a végső filozófiai kérdésekről. Életem legnagyobb ügye, szakmai szempontból is" – mondta. Most búcsúzunk tőle, abban a reményben, hogy valaki majd átveszi tőle a stafétabotot…

Karsai Dániel Kun Zsuzsa Klubdélelőtt
 
Karsai Dánielt Kun Zsuzsa tavaly otthonában látogatta meg, hogy interjút kérjen tőle. l Fotó: Klubrádió/Lantos Dániel
 

11.00: Arlóy Zsófia a párizsi paralimpia 5. helyezett asztaliteniszezője, 1981-ben egy genetikai rendellenességgel született. Kislánykora óta asztaliteniszezik, első tanítója az édesapja volt. A sport mellett a Budapesti Corvinus Egyetemen szerzett diplomát és közgazdászként dolgozik egy tanácsadó cégnél. 2016-ban Rióban és 2021-ben Tokióban is az 5. helyen végzett a paralimpiai játékokon, most pedig Párizsban érte el ugyanezt a helyezést.

11.30: Sándor Anna, a Spinoza Színház alapítója, igazgatója több mint 20 éve hozta létre Hollandiából hazatérve ezt a kis színházat, amellyel azt vállalta, hogy estéről estére a magyarországi zsidó- és nem zsidó emberek együttélését mutassa be. Idén Ember Mária-díjat kapott, most pedig a Spinoza Zsidó Fesztivál kéthetes programjának újdonságairól számol be.

Sándor Anna
 
Sándor Anna
 
2014-ben
Facebook
 
Klubdélelőtt
2024. október 5. szombat, 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa