„Támogassa
Megbeszéljük...

Pedagógus: Hatvanévesen keresek 260 ezret

2/01/2023 19:08

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"Az életpályamodellel megvásárolta és becsapta a kormány a pedagógustársadalmat" – mondta a Klubrádiónak Szűcs Tamás, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanára. A Pedagógusok Demokratikus szakszerveztének korábbi elnöke azt ígérte, a nagyon forró 2022-es évnek 2023-ban folytatása lesz.

2023. január 02. Megbeszéljük - részlet 23.01.02. Szűcs Tamás
16:46
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Rétvári Bence bejelentette, hogy a kormány 2023-ban a pedagógusok bérének 21 százalékos, 2024-ben 25 százalékos, 2025-ben pedig egy 29 százalékos emelését tervezi, amihez nemcsak hazai, hanem európai uniós forrásokat is fel szeretnének használni. 

"Ezzel elérhető, hogy három év alatt 75 százalékos béremeléssel egy pedagógus átlagos fizetése 777 ezer forint legyen" – tette hozzá az államtitkár.

"Az életpályamodellel megvásárolta és becsapta a kormány a pedagógustársadalmat" – mondta a Klubrádiónak Szűcs Tamás, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanára. Akkor ugyanis a minimálbéremeléshez kellett volna igazodnia a tanárok fizetésének. Akkor jelenleg bruttó 800 ezer forintos átlagfizetésnél tartanának. Hozzátette, eredetileg 45 százalékos béremelést és azt követően inflációkövető bérmozgást tűztek ki célul. "Hatvanévesen keresek 270 ezer forintot nettóban." 

Megjegyezte, csinálhatna mást is – ha kora miatt egyre kevesebb lehetősége is van –, de nagyon szereti ezt a munkát, és nem szánta még el magát arra, hogy váltson.

A Pedagógusok Demokratikus szakszerveztének korábbi elnökét a hétfőn indult Tudásmenet kapcsán, mint résztvevőt kereste meg a műsorvezető, Bolgár György. Nevetve mesélte, hogy a menetre olyan családtagja vett neki bakancsot, aki jobban keres, mint ő, vagy a felesége.

Arról is beszélt, hogy Bükkábrányban, az egyik tervezett állomáson nem tarthatták meg gyűlésüket. ettől függetlenül határozott tervük folytatni útjukat, és a további demonstrációkat is. "Ne remélje senki, hogy a nagyon forró 2022-es évnek 2023-ban nem lesz folytatása."

"Ha nem jelezzük a hibákat, akkor a kormány azt hiheti, minden rendben van" – foglalta össze.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Szűcs Tamással
2023.01.02., hétfő 16:20
Riporter: Bolgár György