„Támogassa
Ötös – Beregi Péterrel

Szocialista baby – Tordai Teri az Ötösben

16/09/2023 09:55

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pénteki Ötösben a Gálvölgyi Jánost helyettesítő Beregi Péter vendége Tordai Teri színművész volt; a műsor második órájában Bóta Gábor színházkritikai rovatát hallhatták, valamint Ámon Heni, gasztroblogger ajánlott különleges recepteket.

2023. szeptember 15. Ötös – Beregi Péterrel (2023. szeptember 15., péntek 10:05)
87:12
00:00
Szerkesztők: Timár Ágnes

A beszélgetés elején már tisztázta a műsorvezető és a vendég, hogy a szakmai kapcsolatuk régre nyúlik vissza.

Habár sokan, akik nem ismerik, azt gondolják Tordai Teriről, hogy gazdag úrilánynak született, holott alapvetően szegénységben éltek.

A második világháború szétszakította a családját; amíg a nagypapája a debreceni gettóban volt, az apját a frontra vezényelték. Szerencsére mindketten hazatértek, bár évekbe tellett.

Tordai Teri családja, a korszakra kevésbé jellemző módon sokszínű volt. Mindenki tartotta a maga vallását.

Édesanyja ateista volt, Tordai Teri maga választotta a hitet, és azóta is vallásgyakorló.

Hogy az előadó művészet az élete része lesz, már igen korán kiderült. Az óvodában is "eljátszotta" a verset, amit mondott.

Amikor a pályaválasztásra került a sor felmerült benne, hogy megpróbálkozik a színészettel, de az anyja nem örült neki, azt szerette volna, ha a lánya inkább valamilyen "használható" szakmát tanul. Ezért döntött Tordai Teri a tanárképző középiskola mellett. Évtizedekkel később derült ki, hogy 14 évesen, iskolai gyakorlatként órát tartott Kepes Andrásnak – mondta el a műsorban.

A színészet iránti vágya ekkorra sem csökkent. Jelentkezett a főiskolára, ahova fel is vették.

Ötös Tordai Teri Beregi Péter
 
Ötös: Tordai Teri és Beregi Péter
Fotó: Mátyus László
 

Sokan a magyar filmsikerei, és a külföldi munkáiról forgó pletykák kapcsán ismerték akkoriban. A koprodukcióban készült Suzanne című filmre úgy választották ki, hogy a magyar illetékesek a tudta nélkül egyeztek meg a stábbal, és csupán közölték vele a döntésüket. Ugyanakkor örült a lehetőségnek, ahogy annak is, hogy a filmnek folytatása lett, és hogy annyira megtanult németül, hogy színpadon is játszott már. Szocialista baby-nek nevezte magát. Ő volt a vasfüggöny mögül érkezett szépség, aki a műveltségével tűnt ki, és nem a kocsijával büszkélkedett – hangsúlyozta Tordai Teri a műsorban.

Beregi Péter kérdésére elmondta, a szakma miatt jött haza. Elbúcsúzott a német munkaadóitól, akik egy lakással és egy autóval fizették ki.

Tordai Teri nagy szívfájdalma volt, hogy a külföldi évek előtti társulatához nem csatlakozhatott újra, mivel a Nemzeti Színház nem vette vissza.

Ekkor ment Pécsre, ahol egy csodálatos csapat tagja lett, mondta el. Majd a Várszínházban játszott, és több különböző társulat váltotta egymást a karrierjében. Közben pedig megszületett Lili lánya, akit az édesanyja után nevezett el, és aki azóta unokával is megajándékozta.

Ötös Tordai Teri Beregi Péter
 
 Tordai Teri
 Fotó: Mátyus László
 

A műsort a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Ötös – Beregi Péterrel
2023. szeptember 15. péntek, 10:00
Műsorvezető: Beregi Péter
Szerkesztő: Timár Ágnes