„Zajlik
A lényeg

Irán villámsebességű rakétákat újított be

7/10/2024 08:50

| Szerző: Klubrádió

Egy újfajta rakétát indított Irán Izrael ellen, mely hihetetlen sebességgel, szinte negyedóra alatt partot ért. Az azonban látszik, hogy nagy pusztítást nem nagyon tudtak okozni, hisz Izrael négy szintű légvédelme ezt kivédte és látszik, hogy az amerikai haderő is felkészült a támadásra. Mindezt Kis Benedek József nemzetbiztonsági szakértő mondta a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában.

A tegnap éjszakai és ma hajnali támadásokban tíz embert sebesítettek meg a Libanonból kilőtt rakéták az észak-izraeli Haifa és Tiberias városokban – közölte az izraeli mentőszolgálat a BBC jelentése szerint. A Hezbollah először intézett pusztító támadást Haifa izraeli kikötővárosa ellen, amely Észak-Izrael legnagyobb és az ország harmadik legnagyobb városa.

Ma hajnalban pedig négy rakétát indítottak Gázából Izrael déli részére a The Times of Israel tudósítása szerint. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) tájékoztatása szerint a rakéták közül hármat elfogott a légvédelem, míg a negyedik nyílt területre csapódott be. Nem sokkal a rakétatűz előtt közölték azt is, hogy csapásokat mér a Hamász telephelyei és hordozórakétái ellen Gázában.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) arról adott ki tájékoztatást, hogy csapást mért a Hamász tagjaira, akik a Gázai övezet középső részén fekvő Deir al-Balahban lévő al-Aksza kórházban tevékenykedtek. Az IDF szerint ezeket a parancsnoki és irányítóközpontokat a Hamász arra használta, hogy támadásokat tervezzen Izrael csapatai ellen. Hangsúlyozták, hogy a csapások előtt lépéseket tettek a civilek védelmére, miközben Izrael hadserege szerint ez egy „újabb példa” arra, hogy a Hamász „szisztematikusan visszaél a polgári infrastruktúrával a nemzetközi jog megsértésével”.

A szakértő műsorunkban azt mondta, az még nem világos, mit tesz Izrael Iránnal szemben, de biztosan lesz válaszlépés. Ezek között felmerülhet egy többlépcsős egyszerre indított támadás, melyben a légierő, a haditengerészet és a rakéta csapatokat is bevonják, de elképzelhető olyan meglepetés is, melyet még egyelőre mi sem tudunk – mondta Kis Benedek József. Azt hangoztatta, hogy Izraelnek mindig vannak olyan módszerek az eszköztárában, melyek nem feltétlenül katonai cselekmények. Példaként említette, hogy lehetnek ezek kiber tevekénységek is.

Izrael hétvégén Libanonban hajtott végre újabb akciókat. Hatalmas robbanások rázták meg Bejrút városát, amikor Izrael az éjszaka újabb csapásokat mért Libanon fővárosának déli kerületeire – közölte a BBC. Az IDF szerint a Hezbollah fegyverraktárait találták el, másodlagos robbanásokat okozva.

Legalább 93-an megsebesültek, többek között Dél-Libanonban, valamint a keleti Bekaa és Baalbek-Hermel régióban.