„Köszönjük
A lényeg

Michelle Obama keményen bírálta Trumpot

27/10/2024 11:23

| Szerző: Klubrádió

Már csak kilencet kell aludni az amerikai elnökválasztásig. A finisben lévő kampány(ok) egyik Michigan állambeli rendezvényen Michelle Obama, az Egyesült Államok korábbi first ladyje éles kritikával illette Donald Trumpot szombaton, ahol Kamala Harris elnökjelölt (és jelenlegi alelnök) mellett állt ki. A kalamazooi eseményen Obama durva hozzá nem értéssel és erkölcstelen jellemmel vádolta a volt elnököt.

"Minden mérce szerint bizonyította, hogy készen áll," - mondta a volt first lady a lelkes közönségnek Harrisről. "Az igazi kérdés az, hogy országként készen állunk-e erre a pillanatra?"

A szoros versenyben Obama személyes hangvételű beszédében feltette a kérdést, miért állítanak magasabb követelményeket Harris elé, mint ellenfele elé. Érvelése szerint Trump Covid-19 járványkezelése és a 2020-as választási vereség utáni hatalomhoz való görcsös ragaszkodása önmagában is kizáró ok kellene hogy legyen.

Harris az eseményen ígéretet tett arra, hogy olyan elnök lesz, aki meghallgatja az amerikai népet. "Képzeljék el az Ovális Irodát három hónap múlva. Vagy Donald Trump lesz ott, az ellenséglistáján rágódva; vagy én, dolgozva Önökért, és kipipálva a teendőimet" - mondta.

Az esemény előtt Harris egy helyi orvosi rendelőt látogatott meg a közeli Portage-ben, ahol egészségügyi szolgáltatókkal és orvostanhallgatókkal beszélgetett az abortuszkorlátozások hatásairól. Harris kampányának egyik fő témája a reproduktív szabadság védelme.

A közvélemény-kutatások holtversenyt mutatnak. Trump igyekszik kiélezni a demokraták közötti megosztottságot Biden adminisztráció Izrael gázai és libanoni háborújának kezelése kapcsán, különösen Michiganben, ahol számos muszlim és arab-amerikai szavazó jelezte, hogy nem tudja támogatni Harrist.

Az eseményen Harrist egy Palesztin-párti tüntető szakította félbe. "Véget kell vetnünk ennek a háborúnak" - válaszolta Harris, miközben a tömeg "Kamala" skandálással nyomta el a demonstrációt.

A demokraták a detroiti részvételre összpontosítanak, miközben aktívan próbálják megnyerni a női, független és Trump-ellenes republikánus szavazókat az elővárosokban. A kampány nemrég megszerezte Fred Upton, Michigan hosszú ideje hivatalban lévő republikánus képviselőjének támogatását is, aki elmondta, hogy bár korábban soha nem támogatott demokrata elnökjelöltet, idén Harrisre adta le távszavazatát.

Forrás: Guardian Fotó: Flickr