„Klubrádió
A lényeg

Nem maradt következmények nélkül a pedagógusok sztrájkja

2/02/2022 21:20

| Szerző: Klubrádió

A hétfői sztrájkot követően a PDSZ-hez több olyan beszámoló érkezett, amely szerint a tankerületek úgy rendelkeztek, hogy ne legyen nyoma a munka beszüntetésének. Emellett – a PDSZ szerint jogszerűtlenül – olyan adatokat is bekérnek, amelyek az esemény szervezőire vonatkoznak.

A hétfői pedagógussztrájk után egyre több hírt kap "túlkapásokról", a résztvevőket ért retorziókról a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). A közleményben példaként említik, hogy a tankerületek utólag arra adtak utasítást, hogy a hétfői első két óráról hiányzó tanulóknak igazolatlan mulasztást könyveljenek el, és az órákat jelöljék úgy, mintha megtartották volna.

"Ennek a hadmozdulatnak nyilván az a célja, hogy megmutassák vele: rendben folytak a dolgok, tanítás történt mindenhol az intézményben – és ha már a kellemetlenkedő tanulók is kapnak egy büntetést, az sem lehet gond. Természetesen ez teljesen illegális, utólag meghamisítani ezeket az adatokat közokirat-hamisításnak számít" – szerepel a PDSZ közleményében.

 
Pedagógus sztrájk
Fotó: Klubrádió/KaLász
 

Nagy Katalin, a PDSZ Országos Választmányának tagja a Mércének azt mondta, arra is van példa, hogy a tankerületek bekérnek olyan nyomtatványokat, amiken a sztrájkszervezők adatai szerepelnek. Sokan fordultak a szakszervezethez a sztrájkszervezők és intézményvezetők közül is, hogy jogszerű-e egyáltalán az ilyen nyomtatványok begyűjtése – természetesen nem – mondta Nagy.

A 444 kiemeli a közlemény azon részét is, amely szerint nem tudnak egyelőre arról, hogy a sztrájkban résztvevőktől juttatást, illetményrészt vontak volna el, de "olvastak már olyat, hogy ilyet kilátásba helyeztek".

A PDSZ kérdőívet is készített a helyzet felmérése érdekében, ahol az érintettek beszámolhatnak az őket ért retorziókról.