„Klubrádió
A lényeg

Több miniszterelnök elítélte Orbánék konferenciájának betiltását

17/04/2024 15:41

| Szerző: Klubrádió

A keddi betiltás növelte a NATCON nemzetközi jelentőségét. Közben a brüsszeli kerületi polgármester valószínűleg csak a választóinál akart jó pontot szerezni.

Bár kedden rendőrök állították le, szerdán mégis folytatódhatott az MCC brüsszeli irodájának szervezésében megvalósuló Nemzeti Konzervativizmus Konferencia (NATCON), így végül Orbán Viktor is megtartotta a beszédét. Az esemény folytatását Belgium legfelsőbb közigazgatási ügyekkel foglalkozó bírósága, a Conseil d’État mégis engedélyezte  miután az MCC az AFD International nevű emberi jogi szervezet támogatásával keresetet nyújtott be – számolt be a Népszava.

 Orbán szerint Európa olyan most mint a '80-as évek Magyarországa: a szabadság és elnyomás határmezsgyéjén egyensúlyoz. "Don't shoot" vagyis "Ne lőjetek" – viccelődött az eseményre érkezve.

Az esemény befogadását korábban két helyszín is elutasította, az egyik vezetősége jelezte is, hogy ennek oka a kerületi polgármester felől érkező politikai nyomás. Végül a Claridge rendezvényhelyszínen kezdődött el a konferencia, amit aztán a rendőrök leállítottak a közrend megzavarásának lehetőségére hivatkozva. 

A rendőrök úgy tűnik Emir Zirnek, a Saint-Josse-ten-Noode kerület polgármesterének akaratával összhangban jártak el. A baloldali politikus valószínűleg az októberi önkormányzati választások előtt jó pontot akart ezzel szerezni a szavazóinál, ugyanakkor a lépéssel vélhetően nagyobb nemzetközi jelentőséget adott a konferenciának, mint amilyen lett volna neki, több kormányfő is elítélte ugyanis a rendezvény betiltását.

Giorgia Meloni olasz és Rishi Sunak brit miniszterelnök mellett maga  Alexander de Croo belga kormányfő is bírálta a kerületi vezetést.