„Zajlik
Reggeli gyors

410-ig is elmehet a forint, ha rosszabb idők jönnek

3/10/2024 10:44

| Szerző: Klubrádió

Megvan a lehetőség arra, hogy a forint visszataláljon a 393-398 közötti ingadozáshoz, de már sérülékeny annyira, hogy könnyen át tudjuk lépni a 400-as szintet, és nagyobb kilengésekre is lehet számítani további negatív hatások esetén – mondta az ING Bank elemzője a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában. Virovácz Péter azt mondta, pozitív esetben a 395-ös szint környékén maradhat, de ha nehezebb időszak jön, akkor 410-ig is elmehet az euró/forint árfolyam.

2024. október 03. Reggeli Gyors - részlet 2024.10.03. Virovácz Péter
11:13
00:00
Az ING vezető elemzője egyértelműen a közel-keleti konfliktus élesedését látja a forint gyengülése mögött.  Ahogy Irán rakétákat indított Izrael felé, abban a pillanatban elpattant a devizapiac, megindult a dollár erősödése, megindult a tőke a menekülő eszközök irányába. Így a forint is átlépte a 400-as árfolyamot, melyre már másfél év óta nem volt példa – mondta.

Beszélt arról is, hogy a régióban a forint alulteljesített, de ez nálunk nem meglepő, hisz itt a legmagasabb az államadósság és hazánknak a legrosszabb a régiós adóbesorolása Romániát leszámítva. Virovácz Péter optimista, szerinte nem kell tartós gyengülésre berendezkedni, amíg a közel-keleti adok-kapok nem durvul el. Utalt az orosz-ukrán háborúra, mely esetében is eleinte valóban volt gyengülés, de a befektetők hozzászoktak, és stabilizálódott az árfolyam.

Arról, hogy a Magyar Nemzeti Banknak érdeke lehet a forint gyengén tartása azt mondta, egy gyengülő árfolyam nem lehet cél.  Utalt arra, hogy a forintnak rövid távon inflációs kockázata van. Ha a vállalatok ilyen költségsokkokkal szembesülnek, gyorsan áthárítják azt a fogyasztókra, így nem szerencsés a gyenge árfolyam. A befektetői bizalom megrendülése pedig visszafoghatja a növekedést. Felidézte, ilyenkor előjön, hogy az exportőröknek a gyenge árfolyam jó, de Virovácz úgy látja, a pánikszerű változások nekik sem kedveznek.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Interjú Virovácz Péterrel
2024.10.03., csütörtök 8.35
Riporter: Herskovits Eszter, Selmeci János