„Zajlik
A lényeg

A 18 éves Márton Viviana olimpiai bajnok taekwondóban!

9/08/2024 21:49

| Szerző: Klubrádió

A fiatal versenyző élete első olimpiáján szerepelt és első magyar női taekwondósként is jutott ki. A döntőben a szerb Alekszandra Perisicset verte két menetben a női 67 kilogrammosok versenyében.

Márton Viviana az első meccsén a 2016-os riói és a 2021-es tokiói olimpia bronzérmest, az elefántcsontparti Ruth Gbagbit győzte le, miután a 6–3-ra megnyert első és a 0–6-ra elvesztett második menet után 3–2-re nyert a döntő menetben. A negyeddöntőben a hozzá hasonlóan mindössze 18 éves amerikai Kristina Teachout-val került szembe, előbb Teachout került előnybe 8–6-tal, majd Márton egyenlített 10–9-re, végül ismét döntő menetben, 16–10-re nyert.

Az elődöntőben az idén Európa-bajnoki címet, 2022-ben pedig eggyel kisebb súlycsoportban világbajnoki címet szerző belga Sarah Chaari volt az ellenfele. Az első menetben egy testrúgással és egy intéssel az első kiemelt Chaari került előnybe, de egy remek fejrúgást követően Márton gyorsan fordítani tudott, végül 4–4 után segédpontokkal került előnybe. A második menetben a magyar sportoló gyorsan 5–0-ás előnybe került, Chaari 10–9-re fordítani tudott, de Márton egy testrúgással 11–10-re behúzta a menetet és a mérkőzést is.

Párizs 2024 - Tekvondó
 
Márton Viviana (kék) és a szerb Aleksandra Perisic a női tekvondósok 67 kilogrammos versenyének döntőjében a 2024-es párizsi nyári olimpián a Grand Palais kiállítócsarnokban 2024. augusztus 9-én. Márton Viviana győzött és ezzel aranyérmes lett. Fotó: MTI/Illyés Tibor
 

A női 67 kilogrammosok döntőjében a szerb Alekszandra Perisiccsel volt az ellenfél, ő vb-ezüstérmes lett 2022-ben. Az első menetet mindketten visszafogottan kezdték, majd a magyar sportoló egy fejrúgással került 3-0-s előnybe. Egy testrúgással növelte előnyét, 5-0-ra, majd ellenfele kapott egy intést, így lett 6-0. A szerbek kikérték a videózást, de sikertelenül, így nem változott az állás. Az első két percet egy-egy intés után 7-1-re nyerte Márton.

A második menetet jobban kezdte a szerb, egy testrúgással nála volt az előny, de Márton gyorsan egyenlített (2–2). Ötven másodperc sem volt már hátra, amikor a magyar taekwondós újabb testrúgással megszerezte a vezetést (4–2). Több pont pedig nem esett, így Márton Viviana olimpiai bajnok lett 18 évesen!

(via hvg.hu)