„Támogassa
Reggeli gyors

A svéd miniszterelnök nem jött el Orbán Viktorhoz

24/01/2024 13:16

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor magyarországi látogatásra hívta meg Ulf Kristerssont, Svédország miniszterelnökét, hogy Svédország NATO-csatlakozása témájáról beszéljenek. A svéd fél elutasította a találkozást, szerinte két okból sincs szükség arra, hogy Magyarországgal tárgyaljon a NATO-csatlakozásról. A Reggeli gyors vendége Bartha Dániel, kül- és biztonságpolitikai szakértő a budapesti székhelyű Euroatlanti Integrációért és Demokráciáért Alapítvány (CEID) elnöke.

2024. január 24. Reggeli gyors - részlet 24.01.24. Bartha Dániel
09:28
00:00

Tobias Billström svéd külügyminiszter kedden elutasította Magyarország felhívását, hogy tárgyaljanak országa NATO-csatlakozási kérelméről. Orbán hirtelen tárgyalási javaslata akkor hangzott el, amikor Törökország parlamentje a héten ratifikálni készül Svédország pályázatát, így Magyarország maradt az utolsó NATO-ország, amelyik Stockholm kérelmével kapcsolatban húzza az időt.

"A svéd fél szerint két okból nincs szükség arra, hogy Magyarországgal tárgyaljon a NATO-csatlakozásról. Egyrészt azért nem, mert ugye maga a meghívás nem erről szól, a másik pedig az, hogy Magyarország nem támasztott Törökországgal ellentétben feltételeket a svéd NATO-csatlakozás előtt még Madridban" - mondta Bartha.

Orbán Viktor tweetjében ez állt: „Ma meghívólevelet küldtem Ulf Kristersson miniszterelnök úrnak magyarországi látogatására, hogy Svédország NATO-csatlakozásáról tárgyaljon”. A levélben hangsúlyozta, hogy „erős kölcsönös bizalomra van szükség Svédország és Magyarország között”.

Budapest ugyanis megorrolt Stockholm kritikájára, amely szerint visszalépett az EU demokratikus alapelveihez képest. A svéd közmédia által 2019-ben gyártott, az EU demokráciájáról szóló 10 perces rövidfilmre hivatkozva késleltették eddig a kormánypártok Svédország csatlakozását a NATO-hoz. "A fő gond az volt, hogy svéd iskolákban vetítették ezt a filmet, amire aztán tényleg van befolyása a svéd kormánynak, tehát ezt kifogásolták igazán, hogy ez állami intézményekbe levetítésre került, és mint egyfajta hivatalos álláspontként ezt mutatták be a diákoknak" - mondta Bartha. 

Nyilvánvalóan nem tesz jót a kétoldalú kapcsolatoknak Svédországgal Bartha szerint ez a huzakodás, de - tette hozzá -, "hogyha ez nem húzódik nagyon sokáig, akkor talán más kapcsolatunkra nem fog hatni. Én azt gondolom, hogyha nem is rögtön, tehát nem akarják azt mutatni, hogy ez most hirtelen nagyon sietős lehet, de a tavaszi ülésszak során logikus lenne az, hogy ez megtörténjen", hogy Magyarország is megszavazza a svédek NATO-csatlakozását.

"Nyilvánvalóan azért ez egy újabb pont a listán sokak számára, és nem erősíti a Magyarországról kirakott képet. Ezen a NATO-n belül is az ukrán kérdésről kialakított magyar álláspont gyakorlatilag mindenki számára elfogadhatatlan" - tette hozzá a szakértő.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: CEID.hu

Reggeli gyors/Interjú Bartha Dániellel
2024.01.24., szerda 7:33
Riporter: Szénási Sándor