„Zajlik
Reggeli gyors

A Szigetközbe megérkezett az árhullám, a többi Duna-szakaszon is látványosan emelkedik

17/09/2024 12:44

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Gőzsy Kati

A Duna tetőzését a Szigetközben csütörtökre várják, Esztergomnál csütörtök éjjel, péntek hajnalban, Budapesten, majd péntek éjszaka, szombat hajnalban, Bajánál és Marsnál pedig a következő héten tetőzhet a folyó. Egyelőre a Szigetközbe érkezett meg az árhullám - erről beszélt a Klubrádióban Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a Reggeli gyorsban. "A Szigetközbe már valójában megérkezett a víz, míg az összes magyarországi Duna-szakaszra még nem, ott még csak a felkészülési munkák folynak, illetve látványosan emelkedik a vízállás."

Egyre közelíti a nyugat felől érkező árhullám a hazai folyószakaszokat. A Duna és a Lajta jelentősen megemelkedett vízszintje okán, számos helyszínen megerősített erőkkel dolgoznak a szakemberek, önkéntesek segítségével, de részt vesznek a munkában katonák, számos vízügyes dolgozót átvezényeltek. Budapesten este már lezárták a rakpartokat, a Margit-szigetet, napi egyméteres vízszintemelkedéssel számolnak. 


"Az árhullám most már a Lajtán, illetve a Dunának a szigetközi felső szakaszán harmadfokú készültséget okoz, ez éjjel-nappali közszolgálatot jelent - mondta Siklós Gabriella. - Oda már valójában megérkezett a víz, míg az összes magyarországi Duna-szakaszra még nem, ott még csak a felkészülési munkák folynak, illetve látványosan emelkedik a vízállás, de maga a komoly víztömeg egyelőre még csak a Szigetközben van jelen.

Továbbra is óráról órára figyeljük a Mosonmagyaróvár megvédését szolgáló szükségtározót, amelyet ugye, ha elér a víz egy olyan magasságba, akkor esetleg meg kell nyitni, hogy Mosonmagyaróvár városát megvédjük, illetve a Duna felső szakaszán 24 órában ott dolgoznak a kollégáink, tegnap megerősítették a töltéseket, ahol kell, és mindenféle zsilipet bezártak, tehát gyakorlatilag kizárják azt a lehetőséget, hogy a víz más területekre eljusson. Ebben a katonák segítették egyébként a munkájukat, például Lajta mentén is. Lejjebb pedig a Dunakanyarban, ugye a vízügyes szakmai irányítók és a katasztrófavédelmi műszaki szakemberek koordinálásával, a polgármester vezetésével folynak az előkészületek, a homokzsákolások."

Egy elhúzódó árhullám a mostaninál is veszélyesebb lehet, mondta még Siklós Gabriella. "Ha Ausztriában egy ilyen komolyabb melegedés kezdődik, akkor ugye az a hómennyiség, amely leesett most így az elmúlt szeptemberi napokban, nyilvánvalóan nem maradt fönn márciusig 1000-1200 méteres magasságban, hanem az is lefolyik. Ha ez így lesz, és ez még mindig csak feltételezés, akkor az apadásnak az idejét fogja nagyon meghosszabbítani. Sokan azt gondolják, hogy egy tetőző értéknél nincs nehezebb egy árvízvédekezésben, a vízügyeseknek van. Ez a lassú apadó szakasz az, amely a legtöbb veszélyt hordja magában, hiszen a töltések ilyenkor ázhatnak igazán át, folyamatosan hosszú ideig kapják a terhelést, tehát ilyenkor azért mindenképpen sokkal jobban oda kell figyelni az állapotukra."

Reggeli gyors, interjú Siklós Gabriellával
2024.09.17., kedd 7:33
Riporter: Dési János