„Klubrádió
Ingatlanpiac

A társasház árnyékos oldala – Ingatlanpiac

22/10/2019 18:29

| Szerző: Klubrádió

Melyik egy ház jobboldala? Néha nem is olyan egyszerű eldönteni, de az Ingatlanpiac ebben is segít.

2019. október 22. Ingatlanpiac - részlet 19.10.22. Bék Ágnes
17:20
00:00

Ebben az adásban szakértőnk a társasházakkal kapcsolatos kérdésekre válaszolt, amelyekből most is akadt jócskán. És ismét az derült ki: számos kellemetlenséget lehet okozni a szomszédnak.

Aprónak tűnő bosszúságokkal keresik meg hallgatóink az Ingatlanpiac című műsort, igyekszünk olyanokat választani, amelyek mások számára is tanulsággal szolgálhatnak. Állandó szakértőnk Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke. Néhány felvetés az adásból.

Egy társasház előtt lezárták a parkolókat, és csak azok kapnak kulcsot, akik a házban laknak. Egy hallgatónknak csak garázsa van ott, de a lezárt parkoló miatt azt nem tudja használni, mert neki nincs kulcsa, nem tud átmenni a parkolón. A válasz: meg kell támadni azt a közgyűlési határozatot, amely így rendelkezett.

Négy lakásnak közös szekrényben van a villanyórája. Az egyik lakó arra érkezett haza egy hosszabb utazásból, hogy lekapcsolták az órát, a hűtőben, mélyhűtőben tönkrement minden. Az elektromos művek nem tudja, vagy nem hajlandó máshová helyezni a mérőórát. A lakó lelakatolta a szekrényt, a másik három lakónak is adott kulcsot. Azóta azt tapasztalja, hogy rendszeresen kinyitják a lakatot, feltehetően a haragos szomszédja, ezzel egy frászban tartja. Mi lesz, ha megint lekapcsolják az áramot, amikor napokig nem lesz otthon? Nos, panaszosunk a jegyzőhöz fordulhat a szomszéd magatartása miatt, ha mindezt tudja bizonyítani, és birtoksértés miatt kezdeményezhet eljárást.

Egy háznak beázik minden erkélye. Kinek kell megfizetnie a javítást, hiszen az erkélynek csak a fele saját, a másik fele közös tulajdon papír szerint. A megoldás valószínűleg az, hogy a javítás szerkezeti részét a társasház állja, a burkolatok cseréjét, egyebet pedig a lakó.

Örökzöld téma a lift. Egy földszinti lakó sok éve mentességet kapott a fizetés alól, mert úgysem használja a liftet. Akik később költöztek a földszintre, azok nem kapnak ilyen kedvezményt. Mit lehet tenni? A közgyűlés változtathat a helyzeten, de ha ezt a döntést a régi lakó megtámadja, akkor a bíróság valószínűleg neki ad igazat, mert a megszokott renden nem szeretnek változtatni.

Egy konyhai szagelszívó csövét a lichthofba vezették ki. Mások onnan szellőztetnének. Szabályos volt a beszerelés? Szinte biztos, hogy nem, a világító kürtőbe nemigen lehet elszívót kivezetni. Egyébként is az érintett tulajdonosoknak írásban kellene hozzájárulniuk minden olyan munkához, ami közös használatú területeket érint.

S végül egy klasszikus kérdés. Melyik egy ház jobb- és melyik a baloldala. Azért nem mindegy, mert a jogszabály előírja, hogy a kerítés melyik oldalon kié, kinek kell arról gondoskodnia. Ha a dolog nem egyértelmű, akkor építészt kell hívni, aki feltehetően azonnal tudja a választ még akkor is, ha sarokházról van szó.

A műsor részletét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás.

Ingatlanpiac
2019.10.22. 14:00
Műsorvezető: Törtei Takács Kriszta