„Klubrádió
Utópia

A zene mint találmány

8/08/2021 16:29

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Szilágyi András ökológus, az Evolúciótudományi Intézet (ETI) Evolúciós Rendszerek Kutatócsoport tudományos főmunkatársa szerint a zene épp annyira eredménye egy evolúciós folyamatnak, mint amennyire alanya is.

2021. augusztus 03. Utópia (2021. augusztus 03., kedd 19:00)
40:42
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Neuman Gábor

A zene eredete nem ismert. Rousseau szerint az emelt hangú beszédből, Darwin szerint az állati hangok utánzásából, más tudósok szerint a munkaritmusból emelkedett ki. Szilágyi András ökológus, az Evolúciótudományi Intézet (ETI) Evolúciós Rendszerek Kutatócsoport tudományos főmunkatársa volt az Utópia vendége.

A szakember Theodosius Dobzhansky ukrán származású amerikai genetikust idézve azt mondta: „a biológiában minden csak az evolúció fényében kap értelmet”.

A zene eredetének evolúciós megközelítése nem kizárólagos, de mint minden jelenségnek, az ember muzikalitásának is szükségszerűen van nyomon követhető útja a törzsfejlődésünkben. Szilágyi felhívta a figyelmet, hogy egy ilyen finom jelenséget nyomon követni kicsit olyannak tűnhet, mint „csákányt használni ott, ahol óráscsavarhúzóra lenne szükség”. Ő mégsem látja így.

Mit tekint az evolúció zenének?

Szilágyi szerint a zene pontos definíciójára sem lehetőség sem szükség nincs, ha evolúciós szemszögből vizsgáljuk. Ha mégis kell egy tágabb értelmezés, akkor úgy foglalhatjuk össze, mint hangok olyan kombinációja, valamely időbeli menete, amely érzelmeket fejez ki. Ilyen tekintetben a csöpögő csap hangját, az esőcseppek koppanását, vagy akár a különféle zajokat is tekinthetjük zenének.

Tágabb környezetben a zene minden civilizációban elterjedt jelenség, kulcsmomentumnak mégis az érzelmek megnyilvánulását tekinti Szilágyi.

"Összességében a zene egy evolúciós folyamat eredménye, és alanya is."

A zenére való fogékonyság a nagy időskálán működő genetikai evolúció eredménye, míg a rövidebb időskálán működő kulturális evolúció alanya.

Azért különlegesen érdekes evolúciós szempontból, mert bár az egyes kultúrák nagyon eltérhetnek egymástól, a zene, a zenére való fogékonyság mindnek szerves részét képezi.

Miért okoz örömet a zene?

Szilágyi a kooperatív működést, a közösség erejének, a túlélésre való képességének megnyilvánulását látja a zenében, nem csupán a közös játék, hanem annak közös élvezete tekintetében egyaránt.

(A zene, az ének bizonyítottan fájdalomcsillapító, nyugtató hatású is lehet.)

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Utópia
2021.08.03., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor