„Ki
Reggeli gyors

Ágh: 2024. július 1-je lesz a Fidesz végítéletének napja

28/08/2023 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az Orbán-kormány arra is képtelen szakmailag, hogy az Európai Unió soros elnökségét betöltse: nem oda való emberekből, nem szakértőkből, csak pártkatonákból áll – véli Ágh Attila filozófus. Azzal kapcsolatban, hogy most nem látszik a rendszer összeomlásának jele, Ágh úgy fogalmazott, ez olyan, mintha a magasból zuhanó embert az ötödik emelet magasságában megkérdezik, hogy van és azt feleli: "eddig minden rendben".

2023. augusztus 28. Reggeli gyors - részlet 23.08.28. Ágh Attila
08:12
00:00

"Saját magát végzi ki az Orbán-rendszer, már elérte a végelgyengülés állapotát" – mondta a Népszavának a rendszerről írt A tökéletes autokrácia tündöklése és bukása című könyve kapcsán készült interjúban Ágh Attila.

Nem ez az első alkalom, amikor a történész merész kijelentést tett a rendszer bukásával kapcsolatban. Nem sokkal a 2022-es választást követően azt nyilatkozta a Klubrádiónak, az Orbán-rezsim még rosszabb lett: "élvezi a válságot", mindent megtesz, hogy fennmaradjon a fenyegetettség, ami a teljhatalom kiépítésének alapja. Viszont ebből adódik egy belső ellentmondás, mert ez tönkreteszi az ország versenyképességét és aláássa magát a Fidesz uralmát is, amelyet ilyen "perverz módon" akarnak fenntartani. Úgy látja, az ország tönkretétele egyre jobban érzékelhetővé válik, hiszen nehéz kitalálni, hova mehet lejjebb a közoktatás, a közegészségügy, a kormányzás színvonala. Mindenkinek fájdalmas lesz, de bekövetkezik az Orbán-rezsim összeomlása.

 
Ágh Attila filozófus, politológus a Klubrádióban
 
 

"Az az új típusú politikai rendszer, amelyben élünk, felállított a különböző társadalmi szférákban egy olyan függőségi rendszert, amely az adott szférákon belül a tömeges elbutulás és felbomlás állapotát idézte elő" – mondta a Reggeli gyors hétfői adásában Ágh. Kifejtette, ennek már korábban is láthattuk jeleit közegészségügyben dúló politikai viharok formájában, most pedig a közoktatást is elérték ezek a viharok.

"A politikai függés és a hierarchia következtében létrejött egy olyan kontraszelekció ezekben a társadalmi szférákben, amelyben azoknak sem belső működése, sem európai kapcsolódása nem működtethető" – mondta, hozzátéve, hogy ez olyan, mint vezetés közben alkoholt fogyasztani és szép lassan elveszíteni a jármű felett az uralmat.

A végítéletet szerinte 2024. július 1-je jelenti majd a komány számára, amikor kiderül, hogy az Orbán-kormány arra is képtelen szakmailag, hogy az Európai Unió soros elnökségét betöltse: nem oda való emberekből, nem szakértőkből, csak pártkatonákból áll.

Azzal kapcsolatban, hogy most nem látszik az összeomlás jele, Ágh úgy fogalmazott, ez olyan, mintha a magasból zuhanó embert az ötödik emelet magasságában megkérdezik, hogy van, és azt feleli: "eddig minden rendben".

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Ágh Attilával
2023.08.28., hétfő 8:35
Riporter: Szénási Sándor