„Ki
A lényeg

Ágyi poloska fertőzés: "Nem a 18. században vagyunk, feltalálták az irtást"

11/08/2023 13:49

| Szerző: Klubrádió

Sorra mondanak fel az ápolók a szentgotthárdi ágyi poloska-invázió miatt. Nem újkeletű az ágyi poloska fertőzések jelenléte a szociális intézményekben. Tavaly a nagymágocsi otthon esete miatt derült ki, az állami szociális intézmény fenntartója nem vezet nyilvántartást a fertőzésekről – mondta Segesvári Csaba, az Átlátszó újságírója a Reggeli gyorsban.

Egymás után mondanak fel a dogozók a pszichiátriai betegek szentgotthárdi otthonában, ahol  úgy elszaporodtak az ágyi poloskák, hogy – egy az Átlátszó által néhány napja nyilvánosságra hozott felvétel szerint – már az egyik ápoltat is ellepték. – írja az Index.

A dolgozók szerint az elmúlt években ugyan több alkalommal is végeztek rovarirtást az intézményben, ezek csak átmenetileg jelentettek megoldást a problémára, ugyanis állítólag a rovarok petéit nem távolították el.

 
ágyi poloska
wikipedia
 

Egy névtelenséget kérő forrás szerint már az 530 lakóval működő otthon mindhárom épületében vannak bogarak. Az ápoltak jönnek-mennek az intézményen belül, a fertőzött szobákban lakók ruhájáról pedig könnyen átmásznak másokra is a poloskák, ezért terjed a fertőzés.

A videó megjelenése előtti napokban már kijárási tilalmat is bevezettek az ápoltak körében az egyre súlyosbodó helyzet miatt.

Segesvári Csaba, az Átlátszó újságírója a pénteki Reggeli gyorsban elmondta, nem ez az egyetlen szociális intézmény, ahol megjelentek a rovarok. Még tavaly ősszel közöltek egy cikket arról, hogy a nagymágocsi otthon lakói ágyi poloskákra panaszkodnak, azóta az ország több pontjáról jelezték nekik, hasonló gonddal küzdenek – mesélte. 

2023. augusztus 11. Reggeli gyors - részlet Segesvári Csaba 2023.08.11.
07:23
00:00

Az ágyi poloska egy élősködő, leginkább bolhához hasonlít, szívja az ember vérét, a csípése csúnya, rossz esetben elfekélyesedő sebesüléseket okoz – mondta az újságíró.

A szentgotthárdi otthonban ráadásul olyan pszichiátriai betegek vannak, akiknek kevés a kapcsolatuk a külvilággal, valóban folyamatos ápolásra szorulnak, így gyakorlatilag egyáltalán nem tudnak védekezni a poloskák ellen. 

Ez a probléma persze nem új jelenség, feltalálták az irtást, nem a 18. században vagyunk, amikor a különböző vérszívók által terjesztett betegségekben emberek meghaltak. A szentgotthárdi példa nem egy pillanatnyi állapotot mutat, öt éve küzdenek az intézményben a problémával, úgy tűnik nem tudják vagy nem akarják helyben megoldani – véli Segesvári. Igaz – vélhetően a cikk hatására – most újabb irtás kezdődött.

Az Átlátszó ősszel a fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz fordult, hogy arról érdeklődjön hány intézményt érint ilyen fertőzés országszerte. Az derült ki, hogy nem tartják nyilván, hogy hol van ágyi poloska fertőzés – mondta Segesvári.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Segesvári Csabával
2023.08.11. péntek, 8:33
Riporter: Pálinkás Szűcs Róbert