„Klubrádió
Esti gyors

Ár nem számít! Legalábbis, ha máshol olcsóbb …

16/09/2019 18:11

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

A finnugor alkoholfogyasztók északi képviselőinek trükkjeiről adott rövid áttekintést Selmeci János jegyzetíró. Miért nem szárad ki Finnország?

2019. szeptember 16. Esti gyors-részlet/Selmeci János jegyzete (19.09.16.)
02:00
00:00

Az államhatalmak ezeréves célja az emberi vágyak kordában tartása. Egyes szerek fogyasztását sok helyen még mindig büntetik, kevésbé demokratikus országokban roppant szigorúan, és nem túl nagy sikerrel. Máshol a politikusok rájöttek, hogy az értelmetlen büntetésnél léteznek humánusabb módszerek is, ilyen például az adóztatás – hogy ez mennyire működik, arra világít rá a G7.hu hétvégi cikke.

Finnországban a magas adók miatt nagyon drága az alkohol, az uniós átlag kétszeresét kell kifizetniük a részegedni vágyó finneknek, márpedig a finnek szeretnek részegedni, úgyhogy évtizedek óta Észtországba járnak át inni, meg persze otthonra is bevásárolnak.

A növekvő keresletnek hála Észtországban is felment az alkohol ára, de az észteket sem a nagyobb költség, sem a sok finn vodkaturista nem zavarta meg az ivásban, nagyjából minden ötödik észt az alkoholhoz köthető betegségben hal meg.

Ezeket a statisztikákat látva az észt kormány 70 százalékkal megemelte az alkoholtartalmú italok adóját, egy kicsit több adóbevétellel, és egy kicsit kevesebb alkoholista észttel számoltak, ehelyett azonban kevesebb pénz folyt be az államkasszába, az észtek pedig már Lettországba jártak alkoholt venni, a finnekkel együtt.

Mivel a lett vodka fele annyiba kerül, mint az észt, a turistáknak is megérte kicsit tovább hajózni az olcsóbb bevásárlásért, Észtország GDP-je pedig megérezte a finn, meg a hazai alkoholisták hiányát.

Az új kormány gyorsan lépett, csökkentették az alkoholt terhelő adókat, csak hogy Lettország is megszerette az országba inni járó finneket és észteket, úgyhogy ők is lejebb vitték az adókat, nagy a verseny az alkoholvásárlókért. Ha már nem tudjuk lebeszélni őket az ivásról, legalább igyanak nálunk, a GPD győzött az egészséggel szemben.

A tanulság pedig nagyjából annyi, hogy az alkohol adóztatása nem válik be, és ha az emberek inni akarnak, akkor inni fognak, megéri az olcsóbb vodkáért az a pár száz kilométer hajózás.

Selmeci János jegyzete az Esti gyors 2019. szeptember 16-ai, hétfői adásában hangzott el.