„Zajlik
Reggeli gyors

Aszódi: A gát nélkül a zaporizssjai atomerőművet sem indíthatják újra

13/06/2023 11:30

| Szerző: Klubrádió

Bárhogy érjen is véget az Ukrajna ellen indított orosz háború, Ukrajnának nagyon hosszú időbe, akár évekbe telhet, mire az energiaellátásáért felelős infrastruktúráját helyre tudja állítani – véli Aszódi Attilla energetikai szakértő.

2023. június 14. Reggeli gyors - részlet 23.06.14. Aszódi Attila
11:19
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, az Ukrajna területén, a Dnyeperen létesített kahovkai víztározó vízszintjének gyors csökkenése miatt fejezte ki aggodalmát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. A víztározó partján álló zaporizzsjai atomerőmű hétvégi jelentése szerint – amit a gát sérülése miatt  adtak ki – az elmúlt kb. egy napban stabilizálódott a vízszint a szomszédos hőerőműnél, ahol az atomerőmű hűtőtavának szivattyúállomásai is vannak. A kérdés továbbra is az, hogy az alacsonyabb vízszint mellett meddig lehet biztonságos az atomerőmű hűtése.

"Közvetlen veszély a hűtés esetleges kimaradása miatt nincs, a blokkok 2022 szeptembere óta leállított állapotban vannak" – mondta a Reggeli gyorsban Aszódi Attila energetikai szakértő. A BME Nukleáris Technikai Intézetének oktatója hozzátette, az erőműtől légvonalban 120 kilométerre elhelyezkedő gát felrobbantása másfajta problémát okoz. A csökkent vízszint miatt a reaktorok hűtését szolgáló tárolómedencében lévő vízszint is jelentős mértékben, mintegy 7-8 méterrel csökkent, ami egyben azt is jelenti, hogy már nem éri el a szivattyúrendszereket. 

"Az erőmű újraindítása nagyon komplex feltételekhez kötött, ezek közül csupán egy, a legfontosabb a gát helyreállítása, hogy a tározó feltöltődhessen."

A sokkal nagyobb problémának azt tartja Aszódi, hogy a frontvonal épp az erőmű közelében húzódik. Egy akaratlan találat is valóban súlyos problémákat okozhat.

Végül megjegyezte, bárhogy érjen is véget a háború, Ukrajnának nagyon hosszú időbe, akár évekbe telhet, mire az energiaellátásáért felelős infrastruktúráját helyre tudja állítani.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi Fotó: Wikipedia

Reggeli gyors/interjú Aszódi Attilával
2023.06.13., kedd 7:12
Riporter: Dési János