„Klubrádió
Reggeli gyors

Az ég legyen tivéletek, Baross utcai fák!

3/08/2020 16:23

| Szerző: Klubrádió/pj

20 évvel ezelőtt szabálytalanul telepítettek fákat a Baross utcában a Kálvária és Orczy tér között. Most, amikor a gázvezetékek cseréje zajlik, a csöveket fektető kivitelező cég a fák kivágásáról beszél. Pedig lenne megoldás, hogy ezek a fák mégis megmaradjanak - mondják a kerületi civilek. Egy komplikált történet Józsefvárosból.

2020. augusztus 03. Reggeli gyors-részlet (2020.08.03. Bódis Lajos)
04:46
00:00
Bódis Lajos, a C8 - Civilek Józsefvárosért Egyesület tagja beszélt a Reggeli gyorsban arról, hogy veszélyben van egy fasor a Baross utcában. A történet 20 évvel korábbra nyúlik vissza, a fákat akkor ültették szabálytalanul az út mellé. Azóta a fák megnőttek, az elpusztult egyedeket pótolták, a Főkert gondozta őket, így lehettek a Baross utcának a Kálvária és az Orczy tér közé eső szakaszának díszei a szervizút mentén. Nem óriásiak, nem különlegesek, de fontosak - különösen most, a klímaváltozás korszakában.

A gázvezeték azonban elöregedett és cserére szorul, a fák pedig útban vannak a kivitelezőnek. Arról, hogy a fáknak el kell tűnniük, nem értesítették az ott lakókat, többek között Fejér Martint, a C8 itt lakó aktivistáját sem, aki rákérdezett a munkásoktól, hogy miért túrják szét szabálytalanul a fák melletti zöldsávot az új gázvezeték fektetésekor. Azt a választ kapta, hogy úgyis ki lesznek vágva a fák, már meg is jelölték őket a "kertészek". Hivatkozván arra, hogy szabálytalan a fasor is, mert a régi gázvezeték fölött áll.

Persze volna rá mód, hogy kicsit arrébb legyen a gázvezeték nyomvonala, csak akkor fel kellene túrni a parkolót a régi sínekkel. Ami tervben is volt, csak éppen a járvány okozta pénzelvonások miatt spórolnia kellett a fővárosnak, a mostani nyomvonalat tartva viszont ki kell vágni a fákat.

A kivitelező már emeli be a csővezetéket a kiásott munkagödörbe, ami azt is jelenti, a fasornak annyi - a főváros viszont, hiába lett szabálytalanul ültetve az a fasor, évek óta gondozza a növényeket, gondoskodik a csemeték utánpótlásáról. Kivételesen szemet húnyhattak volna, ha a csöveket a zöldsávba rakják, a fákhoz közel, az előírt védőtávolságot nem betartva, mert így a kivitelezésen is lehetne spórolni, olcsóbb lenne, még ha szabálytalan is, de ugye már eleve szabálytalan az eredeti állapot is.

A munka javában zajlik, az illetékesekkel a kommunikáció meglehetősen nehézkes, az itt élők és a civilek pedig félnek, hogy mire megoldás születne, az a fasornak már túl késő lesz. Mivel a történet sokszereplős, a Fővárosi Önkormányzat mellett benne van a megrendelő NKM Földgázhálózati Kft. és a kivitelező Pulzus + Közműépítő Kft., a BKK és a Főkert, így az egyeztetés lassan megy, és esélyes, hogy a fák mellett az itt élők lesznek a legnagyobb vesztesei a történetnek. A szabálytalanul dolgozó kivitelező ugyanis fekteti az új gázvezetéket, és majd kész helyzet elé állít mindenkit. Ki fog győzni ebben "harcban"? - ezt Bódis sem tudja még, benne van a történetben, hogy akár meg is menekülhetnek a fák, ahogy az is, hogy kivágják őket.

Mindenesetre a munkálatokat fényképekkel dokumentáló civilt, Fejér Martint a munkások fenyegetik, hogy széttörik a kameráját.

Címlapi kép: Martin Ostphoto/C8

Reggeli gyors
2020. augusztus 3. hétfő 08:55
Műsorvezető: Szénási Sándor