„Zajlik
Reggeli gyors

Az első tévévita után Biden elnök áll vesztésre

28/06/2024 14:30

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Gőzsy Kati

Magyar idő szerint péntek hajnalban rendezték az idei amerikai elnökválasztási kampány első vitáját. Ezt szinte minden elemző szerint Donald Trump nyerte, Joe Biden amerikai elnöknek nem sikerült erős vezetőként mutatkoznia - mondta a Népszava főszerkesztő-helyettese a Reggeli Gyorsban. Horváth Gábor kiemelte, hogy nem dőlt még el semmi, de az biztos, hogy a republikánusok léptek egyet előre.

2024. június 28. Reggeli gyors - részlet 24.06.28. Horváth Gábor
11:43
00:00

Joe Biden és Donald Trump-vita eredményét a szakértők vizsgálták. Még Donald Trump hazugsága is, mely szerint a demokraták támogatják a csecsemőgyilkosságot, eltörpül amellett, hogy milyen rosszul sikerült ellenfele, Joe Biden számára az amerikai elnökjelöltek első vitája a 90 perces beszélgetésen, ami az atlantai televízió stúdióban zajlott. A 81 éves Biden a nyilvános szerepléseken a feladatát ellátni képes elnök helyett egy öregember képét mutatta.

"Bidennek nem sikerült eloszlatnia az életkorával kapcsolatos aggodalmakat, sőt, hogy ha lehet, akkor csak mélyítette ezeket - mondta Horváth Gábor. - Trumptól meg azt kapta mindenki, amit lehetett várni, önfeledt önfényezést, a valótlanságok és a tudatos hazugságok végtelen áradatát, de miután Bidennek az lett volna a célja, hogy egy kicsit erősebb vezetőképes ember benyomását keltse. Azt kell, hogy mondjam, és azt mondja mindenki más is, akit idáig olvastam, hogy Biden vereséget szenvedett ebben a vitában."

 
Joe Biden és Donald Trump a CNN atlantai stúdiójában 2024. június 27-én
Fotó: MTI / AP / Gerald Herbert
 

"Trump jobban jött ki belőle. Neki nagyon nagy televíziós tapasztalata van - mondta Horváth Gábor. - Például Trump pontosan tudta, hogy amikor Biden beszél, akkor is mutatják az ő arcát. Tehát a mosolyával, a fizimiskájával jelezte, hogy mit gondol arról, amit Biden mond, Biden nagyon gyakran lehajtotta a fejét, és a pulpitusra meresztve, amikor Trump beszélt és elmulasztotta azt a lehetőséget, hogy éreztesse azt, hogy mit gondol a másik mondanivalójáról. Akármiről volt szó, Trump mindig újra és újra visszakanyarodott a migrációhoz, és Amerikában már nem lehet élni, Amerika maga pokol, ezt szó szerint ki is jelentette. Biden próbálta a saját kormányzásának az eredményeit, terveket mondani, de őszintén szólva, ez a tartalom most teljesen elsikkadt a forma mellett. Most az eddigi döntetlen állásból Trump egy lépéssel előrébb került, de még nem lehet azt mondani, hogy lefutott lenne a verseny." 

A New York Times és a Washington Post megírták, hogy a Demokrata Párt tagjainak egy része már arról beszél: a vita alatti teljesítménye miatt a hivatalban lévő Joe Bident nem szabadna újra jelölni, keresni kellene valaki mást, aki novemberben elindulhat az elnökválasztáson. Kérdés, ki lenne az, akit négy hónap alatt fel lehetne építeni esélyes elnökjelöltnek. A Wall Street Journal vezércikke azt írja, hogy az elnök nem alkalmas további 4 évre. Az első 10 percben vesztett, amikor nem beszélt érthetően, a hangja erőtlen volt, és olykor nem tudta befejezni a mondatot. A csak három évvel fiatalabb Trump meg is jegyezte: "Nem igazán tudom, mit akart mondani annak a mondatnak a végén. De szerintem ő sem tudja."

Reggeli gyors/interjú Horváth Gáborral
2024.06.28., péntek 8:45
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert