„Klubrádió
Reggeli gyors

Az EU tétlensége káros a sajtószabadságra

4/05/2021 07:27

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

A sajtószabadság világnapjának alkalmából riportban foglalkozott a magyar, a lengyel és a szlovén médiahelyzettel a Deutsche Welle. Megszólaltatták többek közt Hardy Mihályt, a Klubrádió főszerkesztő-helyettesét is, aki szerint az EU elszalasztotta a lehetőséget, hogy beavatkozzon a médiapluralizmust romboló folyamatokba.

2021. május 04. Reggeli gyors - részlet 21.05.04. Kárpáti János lapszemléje
05:23
00:00

A külföldre irányuló német közszolgálati adó, a Deutsche Welle angol nyelvű tévéstábja az elmúlt hetekben Budapesten járt, és a sajtószabadság tegnapi világnapjára időzítette közel 20 perces riportját a magyar, a lengyel és a szlovén médiahelyzetről, a közhatalmi nyomásgyakorlás különböző formáiról. A riporter Alexandra von Nahmen brüsszeli tudósító volt. Magyarországot végig elriasztó példaként említették a riportban.

A Klubrádió ügyében megszólaltatták Hardy Mihály főszerkesztő-helyettest, aki elmondta: az Európai Unió elszalasztotta azt a lehetőséget, hogy beavatkozzon és megállítsa a folyamatokat. Most, annak nyomán, hogy elvették a Klubrádió frekvenciáját, és ahogy közelednek a 2022-es parlamenti választások, annak a törekvésnek a jegyében, hogy elhallgattassanak minden független hangot, semmilyen hatósági fellépést nem tart elképzelhetetlennek. A riportban elmondták, hogy 2010-es hatalomra kerülése óta Orbán Viktor pártja, a Fidesz módszeresen felszámolta a médiapluralizmust. Olyan szakértői véleményeket idéztek, hogy Magyarországon a média akár 90 százaléka gyakorlatilag állami ellenőrzés alatt áll. Kitértek arra, hogy az idei nemzetközi sajtószabadság-rangsorban Magyarország a 92. helyre csúszott le.

sajtószabadság
 
sajtószabadság
 

Szó esett a riportban arra, hogy a lengyel közrádió és köztévé is kizárólag egyetlen pártot szolgál. Mint megállapították, Lengyelországban még létezik a médiaváltozatosság, de úgy tűnik, már veszélybe került. A 2015-ben hatalomra került párt, a Jog és Igazságosság nyilvánvaló módon követendő példának tekinti azt, ahogy Orbán viszonyul a médiához. A már említett sajtószabadság-rangsorban Lengyelország a 64. helyen áll. Az ottani illetékes államtitkár legalább élőszóban, a kamera előtt mondta el álláspontját, miszerint az ellenzéki panaszok teljesen alaptalanok – szemben Magyarországgal, ahol csak egy ilyen tartalmú emailt kapott válaszként a Deutsche Welle forgatócsoportja.

Szlovéniában a megfélemlítés légköréről számoltak be a német tévéstáb által megkérdezettek. A riportban elhangzott, hogy Janez Janša miniszterelnök, Donald Trump csodálója és Orbán Viktor barátja rendszeresen támadja a nyilvánosság előtt az ország vezető médiaintézményeit és újságíróit. Kormánya olyan törvényjavaslatot terjesztett elő, amely kibővítené a befolyását a közmédia fölött. Az ország a globális rangsorban a 36. helyen áll, de ez négy helyezéssel rosszabb az előző évinél. Ljubljanában a kormányfő szóvivője köztes megoldást választott: a Deutsche Welle kamerája elé állt ugyan, de a sajtószabadság aláásására vonatkozó állításokat egész egyetlen szóval sem volt hajlandó kommentálni.

A Deutsche Welle riportere szerint a jelek azt mutatják, hogy Brüsszelnek sem eszközei, sem politikai akarata nincs arra, hogy bármit tegyen mindez ellen.

Miért nem lép fel az Európai Unió? – tette fel a kérdést Věra Jourovának, az Európai Bizottság illetékes alelnökének. A válasz szerint a brüsszeli testületnek ehhez nincsenek eszközei, nem léteznek olyan megfelelő uniós előírások, amelyek alapján határozottan cselekedhetne. „Akkor tehetek valamit, ha arra megvan a valódi alapom. Nem aktivista vagyok. A Bizottság az unió szerződésén őrködik, és ennek szabályok alapján kell történnie. Ha nincs olyan EU-jog, amelyet kifejezetten és egyértelműen megsértenek tagállami szinten, akkor semmilyen eljárást nem indíthatok”.

Az Európai Parlamentben azonban Dobrev Klára képviselő arról beszélt a német riporternek, hogy van ilyen jogszabály, mégpedig az az új mechanizmus, amely az uniós támogatást a jogállamiság helyzetéhez köti. „Az Európai Unió nem készpénzautomata, ahonnan egyszerűen kivesszük a pénzt, és nem teszünk be semmit. Ez fontos üzenet. Értékek uniója vagyunk, aki pénzt akar, annak az értékeket is képviselnie kell. Biztosítania kell a független médiát, a független igazságszolgáltatást, a civil szervezetek szabadságát.”

A Deutsche Welle riportjának záró gondolata szerint az EU eszközei valóban hiányosak, de a teljes tétlenség rossz választás, mégpedig az unió hitelessége szempontjából.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2021.05.04., kedd 6:00
Riporter: Kárpáti János