„Zajlik
Reggeli gyors

"Az új osztrák kancellár akár Kurz bábja is lehet"

18/10/2021 13:34

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Elengánsabb és diplomatikusabb, ugyanakkor az eddigi irányvonalat követő politikára számít Techet Péter Alexander Schallenbergtől, Ausztria új kancellárjaként. A freiburgi egyetem tudományos főmunkatársa szerint Schallenberg sikere attól függ, hogyan reagál a többi párt Kurz politikájára a csalás és vesztegetés gyanújának tükrében.

2021. október 18. Reggeli gyors - részlet 21.10.18. Techet Péter
08:58
00:00

Alexander Schallenberg váltotta Sebastian Kurzot az osztrák kancellária élén. A 444 idézte Schallenberget, aki várhatóan folytatni kívánja elődje politikáját.

A kormányválságot, melynek eredményeképp Kurz lemondott az idézte elő Ausztriában, hogy pár hete házkutatásokat tartottak az Osztrák Néppárt (ÖVP) székházában, a pénzügyminisztériumban és a kancellári hivatalban.

Techet Péter, a freiburgi egyetem tudományos főmunkatársa a Klubrádiónak azt mondta, Schallenberg sikere azon fordul meg, hogyan reagál a közvélemény, a többi párt Kurz politikájára a csalás és vesztegetés gyanújának tükrében.

Megjegyezte, az eddig külügyminiszterként tevékenykedő Schallenberg karrierdiplomata, hivatalosan nem is tartozik a néppárthoz. Ettől függetlenül hozzájuk áll közel politikája. 1930 óta ő az első arisztokrata kancellárja Ausztriának. E két tulajdonsága alapján Techet arra számít, hogy Kurzhoz képes elegánsabb, diplomatikusabb politikát folytat majd.

Az új osztrák kancellár beiktatása
 
Alexander Scahllenberg Fotó:
MTI/EPA/Christian Bruna
 

Hangsúlyozta, nem tudni biztosan, hogy Kurz lemondásával mennyire vonul háttérbe, pártja elnökeként továbbra is meghatározó szerepe van az osztrák politikában, így nem zárható ki az sem, hogy Schallenberg afféle bábjaként működik majd. Példaként említette Jaroslaw Kaczynskit, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) pártelnökekét.

Amíg eljárások folynak Kurz ellen, esélye sincs visszatérni kancellárként, pozíciója pedig megválasztása idején is elég labilis volt, nincs megfelelő hátországa. Emellett a párt több mint 10 százalékot vesztett támogatásából az ügy kirobbanása óta. Amennyiben pedig tovább romlik a helyzet, megvan annak is az esélye, hogy a párt megszabadul Kurztól, és akkor akár Schallenberg kitöltheti azt az űrt, ami a párt élén keletkezik.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Techet Péterrel
2021.10.18., hétfő 7:10
Riporter: Mérő Vera