„Klubrádió
Reggeli gyors

Baranyi: Mintha Ferencváros lenne a világ közepe

8/07/2021 11:50

| Szerző: Klubrádió

Az ellenzéki képviselők a polgármester által életre hívott szakmai bizottságra fittyet hányva operett kuplékat iskolába álmodó igazgatót neveztek ki a helyi Pinceszínház élére. Baranyi szerint így feleslegesen költ az önkormányzat 100 millió forintot a helyre.

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester a Reggeli gyorsban a kerület legújabb politikai botrányáról beszélt, ami azután robbant ki, hogy a helyi Pinceszínház igazgatói pozíciójára kiírt pályázaton a polgármestert támogató képviselők vele és a szakmai ajánlással szemben, a Fidesszel együtt egy másik jelöltet szavaztak meg.

2021. július 08. Reggeli gyors-részlet / Interjú, Baranyi Krisztina - 2021.07.08.
12:06
00:00

A helyi pinceszínház ügye nem arról szól, hogy a város egyik jelentős kulturális helyszínének irányítása miatt politikai háború robbant ki. Sőt, Baranyi szerint eddig évente 100 millió forinttal támogatták ezt a színházat, aminek alig volt fizető nézője, ezért szeretett volna valami újdonságot, és új igazgatót, aki érdekessé, budapesti színházi életébe betagozódó helyszínné változtatja.

A polgármester egy olyan testületet hozott össze, amelyben az emberi erőforrások minisztériumának delegáltjától kezdve az adott színház alkotóközösségének jelöltjein át, az önkormányzat kulturális életéért felelős személyei is képviselve voltak: Baranyi a teljes magyar színházi szakma krémjét említette a bizottság tagjaival kapcsolatban. A szakmai testület pontozta a jelölteket, végül ajánlást fogalmazott meg. A nyolc tagból heten Komáromi Györgyöt javasolták a színház élére. 

Baranyi szerint nem sok dolgot határoztak meg a pályázatban, de azt igen, hogy az új igazgatónak együtt kell működnie a Free-SZFE Egyesülettel, és egy olyan színházat szerettek volna faragni a pinceszínházból, ami "friss, progresszív színházi műhely, és ami a budapesti színházi életébe legyen betagozódva. Amiért érdemes eljönni" - mondta.

Ezt azért is szerették volna, mert évente 100 millió forintot költenek közpénzből a színházra, ennek ellenére a bevételek 5%-át sem érte el a jegyeladásból származó pénz.

Ezzel az ajánlással a kerületi politika azonban szembement, létrejött a helyi ellenzékiekből és a fideszesekből álló ideiglenes nagykoalíció. Baranyi szerint azért is érthetetlen, ami történt, mert polgármesteri ígéretei közé tartozott, és ezt a mögötte felsorakozó ellenzéki párttagok is elfogadták, hogy "a színházzal, előadóművészettel, előadóművészekkel kapcsolatos pályázatok, szakértő bizottságát nem az önkormányzat állítja össze".

Benne fel sem merült, hogy egy ilyen, 13 órás ülésen létrejött szakmai ajánlás után, egy ilyen minőségű bírálat után bármely politikus veszi magnak a bátorságot és megváltoztatja, mondta a polgármester. 

A képviselők végül Sztarenki Pált, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház egykori művészeti vezetőjét szavazták meg a Pinceszínház új igazgatójának. Baranyi szerint Sztarenki maga mondta el a bizottsági meghallgatásán, hogy operett kuplékat tervez a kerületi középiskolákba vinni, hogy népszerűsítse a színházat.

"Komolyan veszem, amit a kampányban is ígértem, hogy a szakmai kérdésekről, amit nem feltétlenül értenek a választott képviselők, érdemes megfogadni azok véleményét, akik értenek az adott területhez". Erről minden párt tudott, akik mögé álltak, és Baranyi most azt mondta, eddig azt hitte, hogy ezt nem felejtették el ilyen könnyen. "Színház eddig is volt, ugyanolyan lesz, mint volt. Költjük rá a pénzt". Neki az a bánata, hogy a pinceszínház lehetne akár a helyi művelődési központ játszóhelye is, ezért nem kell külön 100 millióért fenntartani.

"Néha úgy érzem, mintha Ferencváros lenne a világ közepe, a BLM-szobor ügye, a Fudan-ügy, ez az ügy, a szivárványos zászlók állandó megsemmisítése" - mondta Baranyi, akit az ügyek miatt rendszeresen keres a külföldi sajtó is. "Itt mindig olyan dolog történik, ami nemzetközi érdeklődésre számot ad".