„Ki
Reggeli gyors

Bendarzsevszkij Anton: Az ukránok időkényszerben vannak

6/12/2022 14:38

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Hogyan tudnak Oroszországban katonai célpontokat támadni ukránok? Vagy ukránok voltak egyáltalán, akik tegnap két légibázist is megtámadtak? Jön a tél, ami kedvez a hadműveleteknek, az ukránokat szorítja az idő, mondta Bendarzsevszkij Anton, a térség szakértője a Reggeli gyorsban.

2022. december 06. Reggeli gyors - részlet 2022.12.06. Bendarzsevszkij Anton
11:41
00:00

Oroszország területén mélyen belül két - keddre már három - légibázist is csapás ért, és stratégiai bombázók sérültek meg. Bendarzsevszkij Anton a posztszovjet térség szakértője a Reggeli gyorsban beszélt arról, hogy ki követhette el a támadást, mivel Ukrajna hivatalosan egyik támadást sem ismerte be, legalábbis eddig. Elképzelhető az is, hogy orosz területen aktivizálódó partizán csoportok voltak a támadók.

A szakértő szerint a célpont kiválasztásában szerepet játszott, hogy az Ukrajna elleni támadások három helyről érkezhetnek: vagy a Fekete-tengerről, vagy orosz területről ballisztikus rakétákkal, vagy orosz légibázisokról induló repülőgépekről. Ez utóbbiaknak nem is kell ukrán légtérbe repülniük, hanem még orosz területről indítják a rakétáikat, ebből következik szerinte, hogy ha az ukránok sikeres támadást indítanak hajtanak végre az orosz gépek ellen, akkor azzal csökkenteni tudják az orosz támadások számát. A támadásoknak az a célja, hogy ellehetetlenítsék az orosz utánpótlást és csökkentsék a támadások számát.

Ukrajnai háború
 
Orosz-ukrán-háború
 
Kurszk, 2022. december 6. A Kurszk régió kormányzata által közreadott képen sűrű, fekete füst gomolyog egy ukrán dróntámadás után a kurszki repülőtéren 2022. december 6-án. A dróntámadás következtében egy olajtartály kigyulladt a repülőtér közelében. MTI/AP/Kurszk régió kormányzata
Fotó: Kurszk régió kormányzata
 

 

Szóba kerültek a HIMARS rakétarendszerek, amikkel az Egyesült Államok ellátta az ukránokat, de azok csak nyolcvan kilométeres hatótávolságúak (igaz, van 175 kilométeres hatótávolságú is), de azt éppen azért nem adta oda nekik az USA, hogy megakadályozza, hogy orosz területeket lőjenek vele.

"Ezt az eszkalációs eszközt akarja kivenni az oroszok kezéből". Tehát vagy drónokkal vagy helyben tevékenykedő partizánokkal támadnak orosz területen.

Azért sem biztos, hogy ukránok követték el, mondta Bendarzsevszkij, mert korábban Oroszország-szerte sok rejtélyes eset történt, például behívóirodákat gyújtottak fel, lőszerraktárakat robbantottak fel, így a szakértő nem zárta ki, hogy esetleg olyan oroszok az elkövetők, akik meg akarják dönteni Putyin rendszerét. "Belőlük is elég van" - mondta, és megemlítette, hogy az ukránok oldalán egy külön század is van, amelyben átállt oroszok harcolnak, korábban magukat megadó foglyok és önkéntesek vegyesen. És az is tény, hogy Oroszországban több milliós ukrán kisebbség él.

Míg mindenki azt találgatja, ki és hogyan támadott Oroszországon belül, addig hétfőn a Kreml megjelentetett egy videót, amin az látható, hogy Putyin egy Mercedesszel áthajt a kercsi hídon. És bár nem lehet tudni, hogy mikori, de Bendarzsevszkij szerint az sem véletlen, hogy éppen most tették ki, de szerinte nem kétséges, hogy valódi a felvétel. Két hónapja robbantottak a hídon, azóta meg lehetett javítani.

Bendarzsevszkij Anton szerint a következő időszakban Putyin látogatást tervez az annektált területeken, ahol 2014 óta nem járt. Ha valóban megvalósul a látogatás, aminek komoly biztonsági kockázata is van, de az erős üzenete lesz az orosz lakosság irányába. Erre az uránok is biztosan készülnek - mondta.

Hogy télen mi történik majd a fronton, azzal kapcsolatban Bendarzsevszkij elmondta, hogy a hadműveletek tavasszal és ősszel nem igazán folytathatók, mert a több tonnás járművek beleragadnak a sárba az esős időben. Télen azonban azok az utak is megnyílnak, amik még nyáron sem használhatók, így a téli időszak kifejezetten kedvez a támadó hadműveleteknek, persze sokkal több élelmiszerre, üzemanyagra van szükség: "ilyen felárral kell számolni".

Ezért a szakértő mind a két fél részéről hadműveletekre számít. Az oroszok Donyecknél, Bahmut térségében már most is erős nyomás alatt tartják az ukrán erőket, és az intenzitás még növekedhet is a mobilizált egységes hadrendbe állításával, Ukrajna pedig Luhasznkban és Zaporizzsja térségében próbálkozhat egy áttörési kísérlettel. Bendarzsevszkij Anton szerint az ukránok időkényszerben vannak. "Addig kell az oroszokat megtámadni, amíg a 300 ezer mobilizált nem állt hadrendbe, és a szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy Oroszország a hírek szerint folytatja a mobilizációt, és újabb katonákat küld majd a frontra. Tehát az ukránoknak most kell érvényesíteniük a létszámbeli fölényt, és visszaszerezni a területeinek egy részét.