„Klubrádió
Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig

Benzines, dízel, elektromos?

12/06/2019 17:12

| Szerző: Klubrádió

Ma még drágák az elektromos, vagy hibrid autók és nem is mindenkinek érdemes ilyet vásárolnia. Hogy megéri-e, az elsősorban az autózási szokásainktól függ.

2019. június 12. Élőben a városból - részlet 19.06.12.
15:08
00:00

Kinek érdemes elektromos, vagy hibrid autót vásárolnia? Ki maradjon inkább a belsőégésű motoroknál? Azok közül is benzines, vagy dízel? Ezekkel a kérdésekkel kereste meg az Élőben a városból című műsorunk szerkesztőjét egy hallgatónk. A válaszokat Várkonyi Gábor autópiaci elemző adta meg.

Az elektromos autók ára még meglehetősen magas, a gyártónak egy kisebb kocsi esetében körülbelül 800 dollárral kerül többe a hibrid változat, 1500 dollárral a konnektoros hibrid, azaz plug-in, a teljesen elektromos pedig 5000 dollárral. Ez hangsúlyozottan a gyári költség, mire a vevőhöz eljut az autó, addigra az összegek megsokszorozódnak.

Persze az állam számos országban ad környezetvédelmi kedvezményeket. Magyarországon a zöld rendszám, már hoz megtakarítást a parkolásnál, az átírási díjnál, cégautók esetében az adónál. Az elektromos autók vásárlásánál pedig kedvezményt kap a vevő.

Elektromos autót annak éri meg vásárolni, aki rövidebb utakat tesz meg városon belül – mondja a szakértő. Aki vidékre jár, annak nem célszerű, mert autópályán, hosszabb úton elveszti a fogyasztásbeli előnyt, ráadásul a mostani elektromos autóknak kicsi a hatótávolságuk. Konnektoros hibridet az vegyen, aki elsősorban szintén városban közlekedik, de mondjuk családi házban lakik, vagy olyan helyen dolgozik, ahol tudja tölteni az akkumulátort. Ha pedig napelemmel is meg tudja oldani a töltést, az a legpraktikusabb.

Ami a benzines, illetve dízel motorok versenyét illeti, Várkonyi Gábor elmondta, hogy a dízelmotorok még Németországban sincsenek kitiltva a városokból. Ilyen szövetségi, vagy tartományi rendelkezés nincs. Néhány városban korlátozták a régi dízelautók forgalmát, de ezek a korlátozások általában nem hozták meg a várt eredményt.

A beszélgetést a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Élőben a városból
2019.06.12. 14:00
Műsorvezető: Fábián László