„Klubrádió
Reggeli gyors

Böcskei: Lesz visszalépés a második fordulóban

1/10/2021 13:24

| Szerző: Klubrádió

Az Előválasztás eredményeit elemezte Böcskei Balázs elemző. Szerinte a nagy nyertes Márki-Zay Péter, aki karácsonyabb volt Karácsonynál. Megsértődhetnek-e a DK-szavazók? Miért bukott Jakab Péter?

2021. október 01. Reggeli Gyors/részlet Böcskei Balázs (2021.10.01. péntek)
12:17
00:00

Idea Intézet kutatási igazgatójának az előválasztás első fordulója után az a legfontosabb tanulság, hogy az ellenzéknek vidéken és szervezetileg is erősítésre van szüksége. Úgy tűnik, hogy a jelöltek olyan területeket is veszítettek, amire amúgy biztosan számíthattak volna.

Az is kiderült, hogy a DK az egyetlen országosan szervezett párt, mondta Böcskei. Szerinte Jakab Péternek igaza van, hogy vidékről kell választást nyerni, ezért fontos a szervezeti reorganizáció vidéken.

Böcskeitől a Reggeli gyors műsorvezetője megkérdezte, mit tippelt: Böcskei ezt a sorendet várta, de Márki-Zay Pétert ő is a 4. helyre várta. Szerinte Márki-Zay meglepetésszerű 3. helyére van magyarázat, de egyelőre ezt még vizsgálják.

Márki-Zay Budapesten és a nagyvárosokban szerepelt a várakozásokhoz képest jobban. Az ő támogatói nem pezsgőtabletta módjára csak úgy lettek, nem zöldmezős beruházásként nőttek ki a földből, hanem valahonnan jönniük kellett, mondta. Böcskei véleménye szerint a momentumos szavazók hozhattak olyan stratégiai döntést, hogy mivel Fekete-Győrnek nincs esélye, ezért Márki-Zayra szavaztak, ahogy Jakab szavazói közül is többen becsatornázódtak Márki-Zayhoz, mivel a jobbikos elnök "kampánya mostanra kimúlt". Pont akkor, amikor Jakabnak a legjobban kellett volna hajtania, de akkor ment a legrosszabbat. Böcskei szerint Jakab kampányában már nem volt új dinamika, "a parizeres, plebejus reprezentáció kevés, hogy ezen a hangon játsszál végig egy kampányt". 

"Sem kormányzóképesség sem, bonyolultság tekintetében nem tudott újat hozni. Az ő politikai karaktere ez volt októberben, ami volt márciusban is" - mondta Jakabról Böcskei.

Önkormányzat 2019 - Karácsony Gergely sajtótájékoztatója
 
Önkormányzat 2019 - Karácsony Gergely sajtótájékoztatója
 
Budapest, 2019. október 10. Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt és Dobrev Klára, az Európai Parlament alelnöke (DK) a Vegyük vissza Budapestet! NER-telenítés címmel a Karmelita kolostor előtt tartott sajtótájékoztatón 2019. október 10-én. MTI/Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás
 

 

Karácsony Gergely kampányának narratívája, amivel választást lehet nyerni, a közös nevező, nem elég ahhoz, hogy előválasztást nyerjen, vélekedett. Főleg, hogy a "közös nevező" nagyban Márki-Zay Péterre volt hangszerelve. Ő is közös nevező, hiszen Márki-Zay is azt hangoztatja, hogy felül akar emelkedni a jobb és baloldali szembenálláson, múlt korrekcióját ígéri, és jövőbemutatást, "nem utolsó sorban pedig neki nincs a hátában a Magyar Szocialista Párt, így még hitelesebb pozícióból tudja ezt megjeleníteni".

Böcskei úgy látja, hogy a miniszterelnökjelölt-jelölti vitákon látszott, hogy Márki-Zay és Karácsony a jó zsaru-rossz zsarut játssza Dobrev Klárával szemben, és Márki-Zay azokon a vitákon jól is szerepelt, Böcskei szerint olyannyira, hogy "kitakarta a többi szereplőt", így potenciális Karácsony-szavazók is átnyergelhettek Márki-Zay szavazótáborába. Ez egy protestszavazás Karácsonnyal szemben, miközben mindaz, amit Karácsony tud, azt Márki-Zay jobban tudta hozni a kampányban.

A 630 ezer szavazó jelentős legitimációs felhatalmazást adott, és a minimálcélokon felül túl teljesített: nem várt módon vontak be állampolgárokat a politikába.

Böcskei szerint "az egészen fair minőségi politika" új feladatokat jelölt ki az ellenzéknek, és jó, hogy a hiányosságok ebben a helyzetben derültek ki: hol gyengék, hol vannak szervezeti lyukak, amiket be kell tömni, és milyen munkamegosztásban dolgozik az ellenzék.

A most vereséget szenvedett jelöltekre a kampányban is szükség lesz, amikor a győztesnek és mindenkinek másnak is a politikai egóját alá kell rendelnie, tehát "a politikai exhibicionizmusnak relativizálódni kellene majd két hét múlva, és onnantól mindennek csak a miniszterelnökjelöltről kell szólnia a kampányban".

Sok választót irritál, hogy Márki-Zay összefog Karácsonnyal Dobrev Klára ellen. Ez a sértettség veszélyezteti-e a későbbi szavazást? Böcskei hangsúlyozta, a politikai ego háttérbe szorítása nem csak a politikusoktól elvárt, hanem a szavazóktól is. "Ezt választottuk, amikor igényeltük az előválasztást" - mondta. "Ez a csomag része".

A visszalépésekről Böcskei azt mondta, Márki-Zay olyan sarokpontokat állított fel, amiknek az elfogadásához Karácsonynak felül kellene írnia a korábbi álláspontját, például a kétharmados alaptörvények feles törvénnyel való megváltoztatásáról, vagy az elszámoltatás kérdésében. Böcskei szerint célszerű lenne valamilyen kétjelöltes versenyre fókuszálni, és ha valaki visszalép a másik javára, az a politika legtermészetesebb része. Az adott fél esélymaximalizálásáról, és nem Dobrev Kláráról szól.

Nagy kérdés persze, hogy a DK szavazóbázisa is egységes marad-e a választáson, ha látják, hogy a második és harmadik helyezett hogyan taktikázik. Ez demobilizálhatja az első helyezett szavazóit. De egyelőre nem tudjuk, ki, és milyen üzenettel lép vissza. De Böcskei szerint lesz visszalépés.

Szó esett a mostani vesztesekről is, akiknek szerinte a második forduló előtt nem is kell megszólalniuk, hogy ők kit támogatnak. Ezt a választók döntsék el, hanem majd a célegyenesben beállnak a győztes mögé.